Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
test već večeras

Oglašen meteoalarm za Zagreb, stiže snijeg: Provjerili smo hoće li to iznenaditi zimsku službu

Zagreb: Snijeg koji je napadao na Sljemenu zadao je probleme građanima
Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL
1/7
19.01.2023.
u 07:00

U zagrebačkoj Zimskoj službi uvjeravaju nas da je sve spremno za potencijalne snježne izazove. U pripravnosti su 263 ekipe, 147 kamiona i 116 specijalnih vozila (traktora i unimoga) raspoređenih na 16 mjesta. Spremno je i 15 tisuća tona soli i 2.7 tisuća tona sipine.

Prva prava zimska epizoda u metropoli najavljena je za danas. Promjena vremena donosi pad temperature i tlaka te veliku količinu oborina. Kako će prema večeri temperature padati, tako će kiša postupno u Zagrebu prelaziti u snijeg, najavljuju meteorolozi. Iako ovakav meteorološki rasplet sam po sebi nije vijest i očekivano je tijekom zime na ovim geografskim širinama vidjeti i poneku pahulju, svejedno među građanima, ponajviše vozačima, vlada mišljenje kako zimsku službu zima u siječnju uvijek iznenadi.

Da bismo provjerili ili opovrgnuli tu tvrdnju, morat ćemo pričekati prve konkretnije pahulje, ali svejedno javili smo se zagrebačkoj Zimskoj službi kako bismo provjerili s čime raspolažu.

Ove sezone bez raskošnih smotri

Smotre zimske službe ranijih su godina organizirane kao spektakl na parkiralištu zagrebačkog Velesajma.
Foto: Borna Filic/PIXSELL

I dok smo prošlih godina gledali velike smotre na parkiralištu Velesajma kada bi se parkirala sva mehanizacija i stiglo ljudstvo te vrh gradske uprave, ove godine smotra je održana skromnije u centrali Zimske službe na Žitnjaku.

– Sva vozila spremna su za rad Zimske službe od 15. studenoga 2022. godine, početkom zimskog razdoblja. Smotra Zimske službe održana je u glavnoj bazi Zimske službe na Žitnjaku, 17. studenoga 2022. godine, prilikom čega je napravljen obilazak te tehnički pregled vozila. Na skladištu i raspoređeno po bazama Zimske službe trenutačno se nalazi oko 15.000 tona soli i oko 2700 tona sipine, a bude li potrebno, prema ugovoru s dobavljačima naručivat će se dodatne količine – kazali su nam iz Zagrebačkih cesta.

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Tako da, u Zimskoj službi Grada Zagreba ove godine u osnovnim zadacima sudjeluju 263 ekipe, 147 kamiona i 116 specijalnih vozila (traktora i unimoga) raspoređenih na 16 mjesta u stalnoj pripravnosti. Osim osnovnih zadataka, provode se i posebni zadaci što uključuje šest kamiona i osam specijalnih vozila za koje su zadužene podružnice Čistoća, Robni terminali Zagreb i Zagreparking.

Brojne vozače i građane zanima kada padne snijeg zašto i kako se neke prometnice čiste i je li dovoljno čekati da počnu prve pahulje ili se može djelovati preventivno?

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

– Radovi Zimske službe izvode se u četiri stupnja pripravnosti i dvije razine prednosti. Ukupno se rali i posipava 2644 km prometnica, u prvoj razini prednosti 1138 km, a u drugoj razini 1506 km. U prvoj razini prednosti uvrštene su ceste prvog reda te dio nerazvrstanih cesta drugog reda. U prvoj razini prednosti čiste se sve trase javnog gradskog prijevoza, prilazi institucijama, industrijskim zonama, turističkim središtima, sve ulice u užem gradskoj središtu u kojima se odvija intenzivniji promet te cestovni objekti (mostovi, nadvožnjaci, podvožnjaci) – odgovorili su nam.

Snijeg sve rjeđa pojava

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Djeluje se i preventivno, a za to brine sustav za rano otkrivanje poledice i leda na kolniku koji putem senzora na 18 kritičnih lokacija (mostovi, nadvožnjaci, brdske dionice..) dojavljuje trenutačno stanje kolnika (temperatura kolnika, temperatura zraka, vlažnost kolnika i ledište s obzirom na slanost kolnika, oborine, magla), a informacije, poručuju iz ZG cesta, svakodnevno dojavljuje i DHMZ.

Sudeći prema klimatskim uvjetima u metropoli u posljednje vrijeme, čini se kako će ralice i sol na gradskim prometnicama biti sve rjeđa pojava s obzirom na to da pravog snijega nije bilo godinama, a uslijed klimatskih promjena temperature zimi sve su više i više.


>> VIDEO: Upaljen crveni meteoalarm za dio Hrvatske: Stiže i nova promjena, bit će snijega

Komentara 6

DU
Deleted user
11:32 19.01.2023.

Nekada sui mediji bili normalniji i nije bilo meteoalarma za snijeg zimi. Zamisli zima pa još snijeg

GM
gmižić
10:02 19.01.2023.

Hoće li iznenaditi zimsku službu!? Hoće li ovo biti početak novog ledenog doba to je pitanje?

Avatar SVAŠTANEŠTO
SVAŠTANEŠTO
11:57 19.01.2023.

Toliko o globalnom zagrijavanju na kojem se uzimaju velike svote novca. Taj pojam uopće ne smije ni biti tema za neki ozbiljniji razgovor. Preko ljeta je toplo jer je ljeto, a preko zime pada snijeg, ne bi vjerovali. Greta i likovi koji uništavaju slike nek nađu drugu zanimaciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije