Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
1:0 za njih

Odgojiteljice pobijedile Bandića: Stiže božićnica za 2011. godinu

Vrtić
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
22.01.2014.
u 10:00

Zaposlenici u vrtićima na sudu izborili prava otprije tri godine, ukupno će njih 5132 dobiti na račun po 3077 kuna

Sa zakašnjenjem od dvije godine, 5132 zaposlenih u gradskim vrtićima dobit će božićnice za 2011. godinu. Na račun svakog zaposlenog Grad će uplatiti po 3077 kuna jer njihovi predstavnici iz Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju i Sindikata odgoja i obrazovanja nisu u prosincu 2011. potpisali da se odriču božićnice.

Osiguran novac

– Zadovoljni smo što smo izborili pravdu te dokazali da smo dobro organizirani i da smo najjači sindikat koji se financira iz gradskog proračuna – kazala je Božena Strugar, predsjednica sindikata. Objasnila je kako sindikat nije pokrenuo pravnu borbu već je to učinilo nekoliko pojedinaca koji su sudskim putem dobili rješenje da im Grad mora uplatiti božićnicu. Nakon nekoliko presuda u korist radnika, objasnila je kako su iz Grada dobili ponudu da se sklopi nagodba i da se svima koji nisu pokrenuli postupak isplati božićnica.

Naš sindikat za razliku od ostalih sindikata u gradskoj upravi nije potpisao da se odriče prava na božićnicu pa je postojala šansa da se za njih i izborimo u čemu smo na kraju i uspjeli

– Naš sindikat za razliku od ostalih sindikata u gradskoj upravi nije potpisao da se odriče prava na božićnicu pa je postojala šansa da se za njih i izborimo u čemu smo na kraju i uspjeli – kazala je Strugar.

Slijede novi pregovori

Iz Grada su kazali da je novac već osiguran u proračunu, a nagodbe će sa zaposlenicima u predškolskim institucijama sklapati njihovi ravnatelji.

Ovim potezom gradonačelnik je izgubio prvu bitku sa sindikatima jer je pregovore o neisplati božićnica za 2011. vodio upravo on, pa je 23. prosinca te godine dobio potpis svih sindikalnih predstavnika osim onih koji okupljaju vrtićke radnike. Gradonačelnik je odricanje od isplate božićnica pravdao slabim punjenjem proračuna i teškom situacijom pa je nakon isplate božićnice u 2010. u iznosu od 500 kuna, 2011. nagovarao sindikate da se iste odreknu. Božićnica u iznosu od 500 kuna vraćena je 2012., a isti iznos svim zaposlenicima uplaćen je i za 2013.

Ovaj primjer odgojitelja gradonačelniku bi mogao izazvati probleme u pregovorima, koje je najavio za prvo tromjesečje ove godine sa svim sindikatima, a od kojih će tražiti smanjenje osnovice plaće od 5 do 15 posto.

Komentara 8

AN
ani123
15:15 22.01.2014.

Trebalo bi nas biti briga, jer svi smo imali nekada ili ćemo imati djecu u odgojno obrazovnim ustanovama, a jedino po kome se oplete i kome se uzima bez srama su prosvjeta i vrtići. Još manje ih se poštuje i i cijeni. Trebalo bi nas biti briga i za to što se sud dobio, ali šerif misli da je i dalje on bog i batina, pa misli sankcionirati plaće uz bezrezervnu podršku šefice nazovi Sindikata. Nikoga ona ne podržava osim sebe i svoje visoke plaće, a najmanje radi za dobrobit odgajatelja koji suuz stručne timove i ravnatelja najbitinija karika u predškolskim ustanovama i odgoju. Cijenimo što smo postigli i shvatimo to kao motivaciju za pokrenuti novi način rada i zastupanja prava radnika u predškolskom odgoju, bez potrebe uporabe floskula, kao ugledajmo se na druge europske zemlje i njihov način rada, jer je naša tradicija, iskustvo, znanje i kvaliteta dovoljno veliko da bismo se izborili za naša prava i još bolji i kvalitetniji boravak djece u vrtiću!

MR
mrnmarina
18:09 22.01.2014.

Što je sa božićnicama, regresima, prijevozom, gablecom, godišnjim odmorima....onih koji rade, i plaćaju porez da bi javne službe sve to imale? Njima je porasao minimalac sa 2200 na 2300.

SA
samodinamo
12:38 22.01.2014.

kakav bijedan sindikat koji priznaje da nije išao s tužbom uopće....ovu Strugar treba naglavačke izbaciti iz tog sindikata jer je podobna i nesposobna!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije