Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
apel iz gajnica

Odgodite skidanje azbestnih ploča s vrtića dok su nam djeca unutra!

Vrtić Gajnice
Foto: Jakov Novak
1/2
20.03.2014.
u 13:05

Iz Grada kažu da su poduzete sve mjere i da nema opasnosti za djecu. Ravnateljica tvrdi da će se krov obnavljati vikendom. - Azbestne čestice ostaju na mjestima gdje su djeca, bilo koji rizik za njihovo je zdravlje neprihvatljiv. Neka saniraju krov u ljeto - moli majka Ana Zebec

Kada se 40 godina star vrtić krene obnavljati, za roditelje djece koja pohađaju tu ustanovu to je često dobra vijest. Tako su mislili i roditelji Gajnica čija djeca idu u vrtić u Peruanskoj ulici gdje je prije tri dana počela sanacija krovišta i sanitarnog čvora.

Naime, dobra vijest pretvorila se u lošu kada su roditelji saznali da će se s krova micati azbestne ploče, i to u blizini njihove djece.
Uznemiruje me činjenica da se ploče skidaju kada djeca borave u vrtiću. Pretpostavka je da se azbestne čestice šire za vrijeme sanacije te ostaju neko vrijeme na mjestima na kojima borave djeca. Bilo koji rizik za djecu je neprihvatljiv, a ovdje se radi o zabranjenom materijalu – objašnjava svoje strahove Ana Zebec, čije dvoje djece pohađa vrtić u Gajnicama.

Foto: Jakov Novak

Sanaciju je pokrenuo Grad Zagreb iz kojeg javljaju da su poduzete sve potrebne mjere i da nema opasnosti za djecu. Ipak, roditelji predlažu da se radovi obave preko ljeta, kada je objekt prazan.
– Grad je donio odluku da radovi počnu i mi se toga moramo držati. Preko tjedna se obnavlja sanitarni čvor i djeca su udaljena iz tog dijela vrtića. Sanacija krova obavljat će se vikendom, kada djece nema – rekla nam je Predobra Mavrović, ravnateljica vrtića.

Roditelje zabrinjavaju čestice azbesta koje se mogu zadržati u zraku i tlu nakon sanacije, odnosno kada se njihova djeca vrate.
– Ne znam koje se tehnologije koriste u ovoj sanaciji, ali danas postoje načini sigurnog zbrinjavanja azbesta. Čestice stvarno mogu biti opasne za djecu, no one su teže od zraka i padaju na tlo gdje se u kratkom roku apsorbiraju te više nisu opasne za ljude – objašnjava toksikolog Franjo Plavšić.

Ipak, roditelji će se pokušati organizirati i odgoditi sanaciju do početka ljeta, kada djeca neće biti u blizini.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije