Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika Gorica

Azbest na krovovima vrtića, škole i stambenih zgrada u Velikoj Gorici

Velika Gorica
Davor Višnjić/Pixsell
27.05.2010.
u 18:52

Na krovu dvaju vrtića imamo azbest. Željeli smo ga zamijeniti, ali Grad nema novca, kaže ravnateljica vrtića.

Pogledajte krov ovog vrtića, on je od azbestnih ploča kao i krovovi velikog broja stambenih zgrada i obiteljskih kuća u Velikoj Gorici, pa i Osnovne škole Nikole Hribara, pokazao nam je Mato Perković, predsjednik Udruge stanara Velike Gorice, koja je pokrenula inicijativu za zamjenu azbestnih ploča na krovovima radi zaštite zdravlja građana Gorice.

Pažljivo promatrajući krovove u šetnji s Perkovićem kroz središte Gorice svakih nekoliko minuta mogli smo primijetiti karakteristične ovalne oblike azbestnih ploča koje je proizvodio Salonit. Perković ističe da Gorica nije iznimka, da toga ima po cijeloj Hrvatskoj i da kratkoročnih rješenja problema ne može biti.

– Da, to je na krovu živi otrov – kratko je komentirala djelatnica vrtića Velika Gorica u Kurilovečkoj, na čijem krovu su azbestne ploče, upućujući nas na razgovor s ravnateljicom vrtića Suzanom Čujev-Šipušić.

– Tražili smo od Grada oko šest milijuna kuna za obnovu naših četrnaest objekata. U nju bi bila uključena i zamjena azbestnih krovova na našim objektima u Cvjetnom naselju i Kurilovečkoj, no Grad nema novca za to – kaže Suzana Čujev-Šipušić.

– Dok je azbestna ploča čvrsta nema opasnosti, ali kad dotraje postaje opasna – kaže Mato Perković, a s njim se slaže i Marko Ružić, stručni suradnik za zaštitu okoliša gradske uprave Velike Gorice.

– Grad je mjerodavan samo za one objekte kojima je vlasnik, a zgrade trebaju održavati njihovi suvlasnici. Ako su azbestne ploče oštećene, na njima se to može vidjeti. Naputak Ministarstva zaštite okoliša jest da se azbestne ploče trebaju mijenjati, ali ne nužno odmah ako nisu oštećene. Evidencija o količini azbesta u gradu, nažalost, ne postoji – kaže Marko Ružić. Ističe da građani mogu predavati azbestni otpad ovlaštenim sakupljačima besplatno.

Komentara 1

AK
akobogda
20:06 02.06.2010.

Gospodo draga, život je pun predrasuda. Ukoliko NE DIRATE navedene krovove nećete biti niti u kakvoj opasnost. Prava je opasnost čačkanje po njima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije