Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Od siječnja pet ZG bolnica, posluju preko Sv. Duha i Vrapča

Prema Mreži koju je u srpnju donio ministar Milinović, pet zagrebačkih bolnica trebalo se spojiti sa Sv. Duhom i Vrapčem, no Skupština je to odbila
19. studenoga 2010. u 08:00 0 komentara 9 prikaza
srebrnjak
Foto: Goran Jakuš/Pixsell

Ravnatelji pet zagrebačkih bolnica (Jankomira Kukuljevićeve, Goljaka, Srebrnjaka i Rockefellerove) koje je gradska Skupština odbila priključiti Milinovićevoj srpanjskoj Mreži ušteda, dobili su jučer dopis od HZZO-a u kojem jasno stoji da će se od 1. siječnja njihovo financiranje ipak provoditi isključivo u skladu s Mrežom.

Sve usluge biti će plaćene

U dopisu HZZO-a piše da će sa 31. prosincem privremeni način plaćanja ovih zagrebačkih bolnica preko KB Sestara milosrdnica prekinuti te da će Zavod dodatkom ugovora za 2011. godinu sredstva za pojedinu bolnicu utvrditi u skladu s kapacitetima Mreže.

– Svi kapaciteti zagrebačkih bolnica predviđeni su u Mreži koje je donijelo Ministarstvo i ni jedan njihov krevet nije ostao neraspodjeljen – rekao je direktor HZZO-a Tihomir Strizrep. Pojasnio je da su svi njihovi kapaciteti dodani Svetom Duhu i Vrapču, te da će i usluge koje ove zagrebačke bolnice izvrše biti plaćane preko računa tih dviju ustanova.

– Kako će Grad koji nije uskladio organizaciju pet bolničkih ustanova s Mrežom, organizirati njihovo poslovanje, hoće li ih formalno pravno ukinuti i spojiti sa Svetim Duhom i Vrapčem ili će i dalje plaćati pet uprava umjesto dvije, je njihova stvar – naglasio je T. Strizrep i poručio građanima da će oni usluge u ovim bolnicama i dalje dobivati kao i ranije.

A predsjednik gradskog Odbora za zdravstvo dr. Dragan Korolija Marinić, kaže, to je još jedan vid pritiska i nasilja nad Gradom kao osnivačem i vlasnikom bolnica, a sve u cilju da prihvati Milinovićevu Mrežu.

– Nakon što je Ustavni sud tužbu Skupštine za ocjenu suglasnosti Zakona o zdravstvenoj zaštiti s ustavom ocijenio osnovanom, bilo bi u najmanju ruku korektno od ministra Milinovića, da pričekao odluku, a ne da na ovakav način nameće svoju Mrežu, a sve u ime fiktivnih ušteda – poručio je dr. Korolija Marinić i dodao da će se na ovu temu već sljedeći tjedan sastati Odbor za zdravstvo.

Raspodjela sredstava

Iz gradskog Ureda pak, poručuju da se nadaju da će Ministarstvo Gradu prepustiti način organizacije i popunjavanje kapaciteta koji su prema Mreži pripale gradskim bolnicama.

– Nakon što sredstva sjednu na račun Sv. Duha i Vrapča, Grad će organizirati raspodjelu – naglasila je dr. Lidija Hrastić Novak iz Ureda za zdravstvo. Dodala je i da u ugovoru s HZZO-om nigdje ne stoji način financiranja uprava već se bolnicama plaćaju usluge prema DTS sustavu, prema bolničkim krevetima, a dijelom i prema ambulantno konzilijarnoj zaštiti.

– Iz sredstava koje bolnice dobiju za svoj rad novac se raspoređuje za sve njene potrebe – naglasila je dr. Hrastić Novak.

Ivo Žinić
Politički kraj još jednog HDZ-ovca
Žinić gubi kuću koju mu je ‘darovala’ država?
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.