Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Danju i noću trpe promet: Od nesnosne buke automobila štitit će nas pet metara visok zid

Bukobran neće biti tek obični zid koji će stanare fizički odvojiti od buke nego će se sastojati od panela uz koje će biti posađeno raslinje
30. siječnja 2017. u 15:00 10 komentara 7602 prikaza
27.01.2017., Zagreb, Vrbik - Odobren projekt za izgradnju bukobrana koji se ceka od prosirenja Slavonske avenije 2011. godine. Stanovnici Vrbika vec godinama negoduju zbog buke prometa, pa tako i Radmila Varjacic koja je zapocela s peticijom za izgradnju
Foto: Robert Anić/PIXSELL

„Samo“ šest godina, od proširenja Slavonske 2011., čekali su stanari Vrbika svoj bukobran. Mijenjali su stolariju, zagradili balkone, premjestili krevete u druge dijelove stana, a neki su se čak i preselili kako danju i noću ne bi slušali automobile, autobuse i kamione koji im prolaze desetak metara od zgrade po jednoj od najprometnijih i najvažnijih gradskih avenija.

– Do petog mjeseca trebala bi biti gotova prva faza radova na bukobranu, smjer od XIII. Vrbika do Fakulteta strojarstva i brodogradnje i iza njega. U drugoj fazi radit će se sustav za zaštitu od buke sve do Nacionalne i sveučilišne knjižnice, a u trećoj fazi do Trešnjevke prema zapadu – objasnio je Pero Kovačević iz Vijeća gradske četvrti Trnje. Izvođač radova za prvu fazu odabran je, a projektanti su isti oni koji su Rijeku prije nekoliko godina zaštitili od buke cestovnog prometa.

Pokrenula peticiju

– Gark Konzalting napravio je projekt, a bukobran nam neće biti tek zid koji će nas fizički odvojiti od automobila. Sastojat će se od punih i prozirnih panela, visine pet metara, uz koje će se posaditi i razno raslinje – rekla je Radmila Varjačić, članica Mjesnog odbora Vrbik, koja živi u zgradi tik do 18 kilometara duge Slavonske. Upravo je ona, kad se avenija proširivala 2011., sa susjedima pokrenula peticiju za postavljanje bukobrana.

Što više, to veća buka

– Rekli su tada da će se cesta proširiti za jedan trak. Na kraju su to ispala četiri metra kolnika, četiri nogostupa, jedan metar biciklističke staze, došli su nam skroz do dvorišta zgrade – objasnila je Miranda Varjačić te dodala kako je na Vrbiku najgora buka noću. Gradska se vreva stiša, ali ne i kamioni koji najčešće upravo sitne sate odabiru kako bi Slavonskom stigli na svoja odredišta.

– Na zadnjim katovima zgrada čuje se nekako najviše, a u novoj zgradi na X. Vrbiku upravo te stanove, zbog buke, investitor nije uspio prodati – kaže vijećnica u Mjesnom odboru koja se nada da će nakon postavljanja bukobrana život ovoga ljeta na Vrbiku biti mnogo mirniji. Bit će zaštićeni od buke, a projekt će im omogućiti da aveniju i dalje vide, dožive te da ne budu zatvoreni u svom kvartu kao u zatvoru. Na mjestima gdje nema zgrada, postavit će se „zidovi“ kombinirani od tri puna i dva prozirna panela, dok će se ispred stambenih objekata kombinirati po dva puna i tri prozirna ili čak jedan puni te četiri prozirna panela.

– Ostaje slobodan prolaz na mjestu postojećeg stubišta, uz autobusno stajalište. Da bi se olakšao prolaz osobama s invaliditetom, predložena ja izgradnja manjeg dizala, odnosno rampe – rekao je Pero Kovačević iz GČ Trnje. Do sada najveći bukobran u gradu postavljen je na Jadranskoj aveniji pokraj Arene, a od buke štiti Lanište, dok se zaštiti još uvijek nadaju stanovnici zgrade ni metar udaljene od automobila koji se sa Slavonske „skidaju“ na Držićevu prema Novom Zagrebu. 

>>Život u stanu uz čiji balkon prolazi petlja na Držićevoj...

Što se to događa?
Severina odgovorila Igoru, a prozvala je i njegove roditelje Olju i Dragana
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
  • :

    Sve se radi i napraviti će se prije izbora i samo zbog izbora. Da nam ne predstoje izbori svi takvi i slični slučajevi bili bi beznačajni za postojeću gradsku kliku.

  • Deleted user:

    Ja sam 20 godina živio kraj jako prometne ceste. Kad sam se preselio u mirniji kvart, nisam mogao zaspati od tišine. Jednostavno se navikneš i na buku i na tišinu.

  • ludjacki_razuman:

    "Mi ćemo udvostručiti promet, a vi stanari, tko vaš šiša!" I tako posvuda, pa tako na mjestu tvornice RIZ se pred nekoliko godina digne naselje od 10-15 višekatnih zgrada, a promet će, kao, teći postojećim cestama, na rubu Maksimira bi ... prikaži još! radili nebodere, a okolne ulice su već danas sasvim zagušene itd itd. Gospoda se za volanom vozikaju po gradu, a stanari u tko zna koliko ulica plaćaju ceh kroz pad vrijednosti nekretnina i svoje narušeno zdravlje. Super nam funkcionira ovaj "svi-će-svugdje-ići-automobilima" pristup gradskog prometa u Hrvatskoj! Baš su b|esavi oni sjevernjaci koji se bave tamo nekim javnim prometom i biciklima...