Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijevoz

Od Krapine do zračne luke Pleso za 25 kuna!

vlak
Anto Magzan/PIXSELL
12.04.2012.
u 08:30

Jedinstvena karta za sve zone u županijama Krapinsko-zagorskoj, Zagrebačkoj i Gradu Zagrebu stajala bi između 20 i 25 kuna

Projekt integriranog javnog prijevoza, vrijedan više od milijardu kuna, postaje sve ozbiljniji, a već se zna i cijena karte kojom bi građani, primjerice, iz Krapine mogli putovati sve do Zračne luke Zagreb.

Naime, prema riječima Mije Bezera iz Gradskog ureda za promet, jedan od glavnih sudionika pripreme toga velikog projekta, jedinstvena karta za sve zone u županijama Krapinsko-zagorskoj, Zagrebačkoj i Gradu Zagrebu stajala bi između 20 i 25 kuna!

– Taj projekt moramo realizirati. Smanjuje cijenu prijevoza i omogućava putnicima da jednom kartom mogu koristiti više načina prijevoza i da svoje vozilo u konačnici zamijene javnim prijevozom. Jedinstvena karta stajala bi između 20 i 25 kuna za sve prijevoznike do odredišta. Na primjer, u Njemačkoj, u Hamburgu i Hannoveru, postavljena je jedinstvena tarifna unija i u posljednjih 10 godina promet u javnom prijevozu porastao je 70 posto – objasnio je Bezer.

Jedinstvene tarife

Putnici će s jednom kartom moći koristiti željeznički, tramvajski i autobusni prijevoz. Bezer ističe kako će se smanjenjem cijena i jednostavnijim načinom prijevoza u jedinstvenoj tarifnoj uniji povećati i broj vožnja jer će se, sudeći po iskustvima iz inozemstva, više ljudi koristiti javnim prijevozom.

Troškove projekta, tvrdi Mijo Bezer, pokrit će 30 posto županije, odnosno oko 300 milijuna od ukupno milijardu kuna. Od toga bi Grad Zagreb morao iz proračuna izdvojiti oko 180 milijuna, Zagrebačka županija 75, a Krapinsko-zagorska oko 45 milijuna kuna.

Međutim, kako naglašava Bezer, glavni dio posla treba preuzeti Vlada, odnosno Ministarstvo prometa. Naime, nakon što je Zlatko Komadina iz zdravstvenih razloga dao ostavku na mjesto ministra prometa, njegovo će mjesto zauzeti krapinsko-zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić.

Od njega se očekuje i da će prisiliti HŽ da u svoje investicijske i razvojne programe uvrsti program integriranog prijevoza putnika.

Kraj “ilegalaca”

– Ovaj projekt prijevoznicima donosi povećanje broja putnika, a eliminirat će se i "ilegalni“ prijevoznici u našoj županiji – kazao je Anđelko Ferek Jambrek, zamjenik Hajdaša Dončića. Istaknuo je da je njegova županija snažno orijentirana prema Zagrebu te dodao kako je projekt od strateške važnosti za razvoj.

Kako doznajemo, za uključenje u projekt zainteresirane su i Varaždinska županija i Koprivničko-križevačka županija, a već je održano i nekoliko zajedničkih radnih sastanaka. No stavljanje u funkciju zajedničkog prijevoza očekuje se tek za sedam do deset godina.

Komentara 17

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
08:41 12.04.2012.

Samo jedna tramvajska stanica tramvajem ( cca 500 metri ),stajala bi i stoji 15 kuna,,, kome bacate prašinu u oći - Od Krapine do zračne luke Pleso za 25 kuna!

RT
Rollo Tomasi
08:43 12.04.2012.

Čujem da će se moći unajmiti i helikopter za 27,90 kn

Avatar PEGLICA
PEGLICA
08:49 12.04.2012.

to znaci da je do jankomira 10kn,odnosno sesvete 30 kn pa i nije lose:) novi ministar je moguce na volontiranju ,al ako mu cacic potpise ugovor na neodređeno bit ce drugacije cijene!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije