Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tribina u kic-u

Od epilepsije boluje 10.000 Zagrepčana, doznajte kako im pomoći

KIC
Petar Glebov/PIXSELL
13.02.2014.
u 11:53

Na Dan svetog Valentina, za kojeg se govori i da je bio zaštitnik oboljelih od epilepsije, govorit će se o ovoj bolesti, s potrebom da se bolesnike destigmatira i javnost educira da oni trebaju imati tretman kao i drugi građani

Deset tisuća Zagrepčana boluje od epilepsije, što je četvrtina broja oboljelih u Hrvatskoj, procjenjuju stručnjaci. Zbog toga se na dan Svetog Valentina, za kojeg legenda kaže da je bio sklon oboljelima od ove najčešće kronične neurološke bolesti koju sam nije imao, od 12 sati održava tribina u Kulturno-informativnom centru u povodu Nacionalnog dana oboljelih od epilepsije.

– Tribina je namijenjena svima, no s naglaskom na djecu i mlade od 16 do 35 godina. Edukacija o bolesti važna je jer destigmatizira bolesnike, a ono što mnogi ne znaju jest da je epilepsija u 85 posto slučajeva izlječiva – kaže neurolog KBC-a Sestre milosrdnice i predsjednik udruge Centar za epilepsiju Zagreb Hrvoje Hećimović. Destigmatizaciji je najviše pridonijela i glumica Vitomira Lončar, koja je javno izrekla da boluje od epilepsije.

Na prvi lijek reagira 60 posto oboljelih, na drugi oko 10 posto bolesnika, a na treći oko tri posto. Još 10 posto oboljelih koji ne reagiraju na lijekove su kandidati za operaciju čime se epilepsija u potpunosti može izliječiti. Bolest nije izlječiva za oko 15 posto pacijenata koji najčešće uz epilepsiju imaju druge teške dijagnoze, kaže dr. Hećimović.

Na tribini u KIC-u govorit će i pročelnica za zdravstvo Mirna Šitum, predstojnica Klinike za neurologiju KBC Sestre milosrdnice Vanja Bašić Kes, predsjednik Lige protiv epilepsije Davor Sporiš i mnogi drugi. Obilježavanje dana tradicionalno podržavaju i osobe iz javnog života – Vitomira Lončar, košarkaši Cibone i Cedevite, Martina Tomčić, Gordan Kožul...

>>‘Zahvatom na mozgu epilepsija se kod nas liječi već 15 godina’
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije