Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
briga o otpadu

'Očekujemo da Zagreb kao glavni grad pokaže kako se može biti uzorom'

josipović
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
1/8
26.04.2014.
u 12:14

Nacionalna akcija čišćenja divljih odlagališta otpada pod nazivom „Zelena čistka“ provodi se u sklopu globalne akcije „World Cleanup“

– Briga o otpadu zajednički je posao svih nas. Svatko ima svoje odgovornosti i obaveze, a da bi sustav funkcionirao preduvjet je da svi dosljedno poštuju zakone. Očekujemo da Zagreb kao glavni grad pokaže kako se može biti uzorom i omogući građanima primarnu selekciju otpada, razdvajanje na kućnom pragu i naplatu po količini – rekao je zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza koji je danas sudjelovao u nacionalnoj akciji čišćenja divljih odlagališta otpada „Zelena čistka“.

Zamjenik ministra Dokoza sa brojnim volonterima sudjelovao je u čišćenju otpada na lokaciji Gornji Lukšići na području Črnomerca u Gradu Zagrebu. Tom prilikom naglasio je da je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost do sada u Hrvatskoj sanirano 3000 divljih odlagališta.

– Neki poput ovog koji danas čistimo rješivi su u nekoliko sati, neki su bili i puno veći. Ali ključno je da dođemo do toga da se sva odlagališta saniraju i da nam ovakve akcije više ne budu potrebne – rekao je Dokoza.

Akciji se danas pridružio i predsjednik Ivo Josipović te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL/Marin Tironi/PIXSELL

Nacionalna akcija čišćenja divljih odlagališta otpada pod nazivom „Zelena čistka“ provodi se u sklopu globalne akcije „World Cleanup“ čiji je glavni cilj masovno uključenje građana u akciju čišćenja i uklanjanja otpada iz prirode kao i podizanje razine svijesti o čistom okolišu.

U toj globalnoj akciji prošle je godine sudjelovalo preko 8 milijuna volontera u 110 zemalja. U Hrvatskoj akciju koordinira udruga Žmergo pod nazivom „Zelena čistka“, a u njoj je lani sudjelovalo gotovo 50 tisuća volontera koji su čistili divlja odlagališta otpada u 198 jedinica lokalne samouprave.

Foto: Daniel Kasap/Pixsell

Komentara 7

Avatar Duran Duran
Duran Duran
16:16 26.04.2014.

Presretan sam kad vidim guzonje koje se uvlače biračkom puku,naslikavaju se i bahate.U isto vrijeme planina na Jakuševcu izrasla je do neba i dalje ju pune jer nisu našli adekvatno riješenje. Žalosno je što su tako ekološki svesni ! Pozdrav z Jakuševca !!

Avatar Nesalomljiva
Nesalomljiva
18:19 26.04.2014.

može vas biti sramota kako ste opisali ovu vijest. tu navodite imena političara, a niti riječi o organizatoru ove akcije, koji se napatio oko organizacije, da bi svjetska akcija u zagrebu uspjela. jebali vas političari više!!!

MC
mcmarko
13:46 26.04.2014.

Kakvim uzorom? Prvo razbacati otpad gdje stignete i onda predsjednik ide sakupljati to razbacano smeće i priča bajke? Zašto komunalna poduzeća krše zakone? Zato ljudi bacaju smeće gdje stignu. U Njemačkoj komunalna poduzeća plaćaju tvrtkama da odvoze njihov otpad. Kod nas moramo plaćati makar ne koristimo uslugu komunalca jer sav otpad recikliramo. Sramota je da političari sami podržavaju nepoštivanje zakona. Za svako divlje odlagalište bi odgovorno komunalno poduzeće plus odgovorna osoba bila kažnjena novčano. A kazna bi bila da im pamet stane. Dotad ćemo imati predsjednika koji ide sakupljati smeće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije