Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

GUP nije prošao. Nisu prihvaćeni HDZ-ovi amandmani

Od 49 zastupnika, za GUP ih je bilo 18, a 31 zastupnik bio je protiv.
11. veljače 2020. u 13:31 42 komentara 14820 prikaza
Gradska skupština grada Zagreba
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Na sjednici Gradske skupštine HDZ-ovi su amandmani odbijeni, a GUP nije izglasan. Od 49 zastupnika, za GUP ih je bilo 18, a 31 zastupnik bio je protiv.

Prosvjed protiv izmjena GUP-a organiziran ispred Gradske skupštine 'NEPRIHVATLJIV DOKUMENT' Strukovne udruge u otvorenom pismu premijeru traže povlačenje GUP-a Zagreba

13:41 – "Mi smo predložili amandmane koje naš partner nije prihvatio. Što se nas tiče, mi ćemo raditi u skladu sa sporazumom koji je potpisan. Vodit ćemo računa da krenu nove izmjene i dopune GUP-a. Razgovarali smo, konzultirali smo se. Pokušali smo razgovarati, no nismo uspjeli", kazao je Kazimir Ilijaš.

13:23 – Amandmani HDZ-a nisu prihvaćeni. Od 49 zastupnika, čak 42 zastupnika bila su protiv svakog amandmana, sedam ih je bilo "za". GUP nije prošao, za GUP ih je bilo 18, a 31 zastupnik bio je protiv. "Sjednica je nastavljena. Prekinuli smo sjednicu kod jedne replike, zaključujem raspravu", kazao je Prgomet. Počelo je glasanje o amandmanima HDZ-a. 

12:49 – "Ima nas 49. Imamo kvorum za nastavak sjednice", kazao je Drago Prgomet.

Kazimir Ilijaš zatražio je stanku za Klub HDZ-a od pola sata radi konzultacija, što je Prgomet prihvatio. Oporba je to popratila pljeskom.

12:40 – "U životu je najteže biti dosljedan, odgovoran i principijelan. Ima granica na kojima se morate zaustaviti", kazao je gradonačelnik Milan Bandić.

12:36 – "Naravno da se nastavlja sjednica. Sve ćete sada vidjeti. HDZ je velika stranka. Ostajemo kod svojih stavova", kazao je Kazimir Ilijaš prije početka sjednice

12:20 – Skupštinska oporba okupila se ispred Vlade gdje su dali zajedničku izjavu za medije, ogorčeni na situaciju u Gradskoj skupštini. Pozvali su premijera Andreja Plenkovića da zaustavi, kako su rekli, ''ovu talačku krizu'' koja se događa. Više pročitajte OVDJE.

11:40 – Opet je prekinuta sjednica jer i dalje nema kvoruma. Sjednica se nastavlja u 12.40 sati. Nazočna su bila 23 zastupnika, a nije bilo HDZ-ovih i Bandićevih zastupnika

10:58 – "Čuo sam da su pregovori još uvijek u tijeku. Ja to zovem političkom trgovinom. Plenković je pokazao kukavičluk. Ostavljaju građane Grada Zagreba na milost i nemilost Milanu Bandiću", kazao je zastupnik Tomislav Tomašević.

10:56 – "Premijeru je ta suradnja dosta važna. Premijer pokazuje svoju neodlučnost. HDZ pokazuje svoju nemoć. Oni sad tu spašavaju obraz, ali kad ste u koaliciji s Bandićem, nemate obraza. Ili će se stresti ili će potonuti. Tone on, a tonu i oni", kazala je zastupnica Anka Mrak Taritaš

"Kad su tako neodlučni, morate presjeći i reći. Interes i dalje traje", dodala je.

10:42 – Sjednica Gradske skupštine odmah je prekinuta jer nema kvoruma. Stanka je do 11.40. Nazočno je bilo 25 zastupnika. Oporba je bila na sjednici, ali nije bilo zastupnika HDZ-a i zastupnika Milana Bandića

9:45 – Jutros je održan sastanak gradskih predstavnika HDZ-a s Andrejem Plenkovićem. Dobili su podršku Plenkovića da ne odustaju od amandmana. – To je linija ispod koje se ne može ići – poručio je Plenković, javljaju 24sata.

Podsjetimo, Milan Bandić odbio je sve amandmane HDZ-a. Sada postoje tri opcije. Jedna je glasanje o GUP-u na kojemu će GUP proći ako glasa i HDZ. Druga je glasanje na kojem se i HDZ i oporba izjašnjavaju "protiv", a treća je da Bandić povuče GUP s dnevnog reda prije glasanja.

Milan Bandić Nije došao na sjednicu Bandić se oglasio o GUP-u: Jedino pošteno je da se povuku svi amandmani

"Jedino pošteno i korektno jest da se povuku svi amandmani i izglasa GUP koji je prošao dvije javne rasprave. Tko se bude ponašao drukčije ili ima nešto ispod stola ili želi zaustaviti razvoj grada", rekao je Bandić.

Video: Milan Bandić izviždan ispred Skupštine

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
 • ante00:

  Zatvor je jedino rješenje, prije negoli pobjgne u Bosnu.

 • Avatar AlPoS
  AlPoS:

  Gotovo je “oba su pala”

 • trade_mark:

  hadezeovci bi htjeli ispast pošteni i dopast se Zagrepčanima, ali ne žele izgubiti milijune i kumske poslove. jako zapetljana situacija.