Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka Visokog upravnog suda

Obustavljeno izvršenje Odluke o roditeljima odgojiteljima

Hrvatska udruga roditelja odgojitelja
12.12.2022.
u 12:05

Nakon predstavljanja kompenzacijskih mjera u rujnu, Grad je počeo korisnicima slati rješenja o završetku njihovih prava na naknadu, što sada mora obustaviti

Zagrebački Visoki upravni sud jutros je donio odluku kojom obustavlja izvršenje Odluke o roditeljima odgojiteljima. Nakon što je Grad u rujnu predstavio kompenzacijske mjere, korisnicima su na adrese počela stizati riješenja o završetku njihovih prava na naknadu. 

Odluka stupa na snagu s današnjim danom, čime grad mora zaustaviti slanje novih rješenja korisnicima mjere. 

- Postupak je složen, imamo puno činjenica koje trebamo utvrditi. Još trebamo zatražiti očitovanja Grada, tako da nikako nije sada prejudicirana odluka da će ova odluka biti zakonita ili ne. To ćemo u postupku na miru riješiti do kraja veljače ili ožujka - kazala je Ljiljana Karlovčan Đurović, sutkinja Visokog upravnog suda RH.

Sudsko donođšenje odluke komentirala je Željka Markić, direktorica udrguge "U ime obitelji". 

- Ova mjera je jedna mala zaštita i potvrda da sud sagledava sve više i više dokumenata koji potvrđuju da kompenzacijske mjere nisu adekvatne i da korisnici mjera time nisu ništa dobili od Grada osim ponovnog pokušaja da se protuzakonito ukine ono što su i sami dodjelili - istaknula je. 

Iz Grada pak napominju kako se ovdje ne radi o odlučivanju o zakonitosti gradske Odluke, već o obustavi izvršenja odluke o izmjenama mjere te kako sama obustava u ovom trenutku ne mijenja ništa značajno za Grad, jer prve promjene za korisnike nastupaju tek u travnju iduće godine. 

- Izuzetno je važno da je Visoki upravni sud (VUS) u obrazloženju naveo da obustavom izvršenja ne prejudicira odluku o zakonitosti. Grad je dao svoja očitovanja na traženje suda te će, ako bude potrebno, dati i dodatna očitovanja, na traženje suda. Pozdravljamo najavu da će odluku o zakonitosti same Odluke Grada sud donijeti krajem veljače ili početkom ožujka 2023. godine. Grad i dalje smatra da je Odluka u potpunosti zakonita, pravična i u skladu s uputama VUS-a u prethodnom postupku, te vjerujemo da će takva biti i odluka VUS-a o zakonitosti Odluke - ističu iz Grada. 


 

Komentara 46

KA
kažemja
10:30 13.12.2022.

Jedno pitanje se logički nameće samo po sebi . Zašto takvu tobože učinkovitu mjeru HDZ ne uvede u čitavoj Hrvatskoj? Imaju većinu u Saboru i mogu izglasati što god hoće.Zašto bi roditelji i djeca koji žive u Zagrebu bili privilegirani na ostatak Hrvatske??

LU
LudiAlen
13:21 12.12.2022.

Tomek spasi grad molim te! Daj ostavku!

DU
Deleted user
23:21 12.12.2022.

Svi znamo i to potvrduje i sud - da mjera, bilo koja- nije zakon. Mjere se donose i ukidaju. Kaj mozemo reci o svemu? Velikib doveo je u Zagreb pet tisuca rodilja. Mi zagrepcani moramo placati njihovu toboze veliku ljubavbav prema djeci. To je od pocetka bilo neodrzivo. Takvom mjerom se ponizava roditelje koji rade i brinu o svojoj djeci. Ponizavaju se samohrane majke i samohrani ocevi koji rade i po dva posla. Ponizavaju se i parovi koji ne mogu imati djecu. A koliko samo imamo starih zagrepcana koji tesko zive a davali su puno za svoj grad.Sve ima svoje granice pa i jedna mjera koju nova vecina u Gradu ima pravo ukiniti i promjeniti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije