Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LIJEPA PRIČA

Obnovljena škola u Zagrebu dobila mural posvećen djevojčici poginuloj u potresu

Zagreb: Mural posvećen djevojčici Anamariji Carević koja je život izgubila u potresu 2020. godine
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/4
05.09.2022.
u 17:03

Posebna je i simbolika ovoga mjesta na kojemu je danas otvorena potpuno obnovljena škola, jedna od najteže stradalih u potresu

Gotovo dvije i pol godne prošle su od zagrebačkog potresa. Taj trenutak 22. ožujka u 6:24 zauvijek će ostati u sjećanju svih onih koje snažno podrhtavanje od 5.5 prema Richterovoj ljestvici probudilo iz sna.

VIDEO: Obnovljena škola u Zagrebu dobila mural posvećen djevojčici poginuloj u potresu 

No, tek onda je uslijedila noćna mora. Dok su se zbrajale štete na stotinama oštećenih zgrada, stigla je najgora moguća vijest. Potres je uzeo i svoju žrtvu - djevojčicu Anamariju Carević.

Upravo njoj u čast u dvorištu zagrebačke osnovne škole dr. Ivana Merza osvanuo je mural posvećen djevojčici. Kako doznajemo od ravnatelja škole Jurice Šperande priča iza svega stoji lijepa priča i suradnja.

- Riječ je o susjednoj zgradi koja gleda prema našoj školi. Ta je zgrada bila u lošem stanju, žbuka je otpadala sa zidova pa su izvođači radova koji su obnavljali školu ožbukali zid. Za sve je najzaslužniji radnik tvrke koja je obnavljala školu koji je oslikao mural. - kazao je ravnatelj.

05.09.2022.,Zagreb, u dvoristu OS Ivana Merza oslikan mural kao sjecanje na djevojcicu stradalu u zagrebackom potresu. Prillikom objave fotografije obavezno zastititi identitet djece. Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL

"Želio sam biti heroj ulice koji će promijeniti baš čitavi svijet", stoji uz mural s likom djevojčice kojoj je grafit posvećen i u Novom Zagrebu, točnije u blizini okretišta tramvaja u Zapruđu.

Posebna je i simbolika ovoga mjesta na kojemu je danas otvorena potpuno obnovljena škola, jedna od najteže stradalih u potresu. U cjelovitu obnovu te škole uloženo je gotovo 60 milijuna kuna, od čega je pola dobiveno je iz fondova Europske unije.

05.09.2022., Zagreb - Gradonacelnik Zagreba Tomislav Tomasevicu pratnji ravnatelja Jurice Sperande nazocio je prvom danu skolske godine u Osnovnoj skoli Ivana Merza koja je obnovljena nakon potresa. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na otvorenju je bio i gradonačelnik Tomislav Tomašević. Kazao je kako je riječ o školi otvorenoj prije 120 godina, no može reći da otvaraju novu školu, jer je ojačana tako da može izdržati i jači potres od onog koji je nažalost pogodio Zagreb prije dvije i pol godine. Uređena je i opremljena kao jedna od najmodernijih u Hrvatskoj. 

Ravnatelj za kraj dodaje kako je u školi trenutno 380 učenika, a prije potresa ih je bilo 450, te očekuje da će se učenici koji su morali odseliti, vratiti u školu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije