Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kvartovska tribina

Obnovit će se neke stube, ali Schlosserove će još pričekati

schlosserove stube
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
13.11.2013.
u 13:08

Donosimo novih sedam odgovora na pitanja građana postavljena na Kvartovskoj tribini za GČ Gornji grad - Medveščak

Dijelovi stuba Vinka Mandekića, koje spajaju Jelenovac i Pantovčak, nestali su. Preko njih se toliko puta prolazilo da su se pojedine stepenice doslovce ulegle u zemlju. A rukohvata nema. Lidija Budrovčan onuda prolazi svakodnevno više puta već 40 godina.

– Znala sam i padati zimi. I ovako su jako skliske, ali kad se zalede, pogotovo. Najgore mi je što sam stalno u strahu za svoje troje djece koji ovuda idu na autobus – kaže Budrovčan te dodaje da po noći čak i pojedine lampe na rade. Stanari su čak, dodaje, svojedobno sami postavili rukohvat, ali i on se uništio protekom vremena. Otkrhnute stepenice, stupovi kojima nedostaju dijelovi, polupane kamene klupice, zidovi iscrtani grafitima, nedostatak rukohvata koji je nekad postojao... stube po četvrti Gornji grad - Medveščak u takvom su stanju da je opasno po njima hodati, žale se građani koji svakodnevno njima prolaze, a stube Vinka Mandekića će se, uz Ljubinkovac, Svibovac i Magdićeve, konačno urediti 2014. godine.

– Izrađuje se projektna dokumentacija, trebala bi biti gotova do sredine veljače, a potom počinje uređenje – rekao je Zoran Nevistić, pročelnik Službe za mjesnu samoupravu. Naime, u sklopu gradske četvrti postoji 120 stuba, od kojih je većina zaštićena baština. Time je i održavanje kompliciranije jer je i za najmanji popravak potrebna projektna dokumentacija koju izrađuje Gradski ured za zaštitu spomenika. To što će se stube Ljubinkovac, Svibovac, Magdićeve i Vinka Mandekića urediti u sklopu programa malih komunalnih akcija, nije zadovoljilo one koji se penju Schlosserovim i Weberovim stubama te Glogovcem, a sve vode na Šalatu. Ni starosjedioci koji na brdu žive više od dvadeset godina ne sjećaju se da su se stube uopće obnavljale.

– Za veće akcije zadužen je Gradski ured za izgradnju grada, koji ima više sredstava – kaže Nevistić, dok je predsjednik GČ Gornji grad - Medveščak Luka Šimurina pozvao građane da šalju prijedloge, koje će primati do kraja mjeseca, a potom će odrediti plan prioriteta slijedom kojeg će s Gradom izrađivati troškovnike.

Pitali ste

1. Kako će se riješiti problem parkiranja u Arnoldovoj ulici?

Dinko Bilić: U Arnoldovoj ulici na snazi je zabrana zaustavljanja i parkiranja zbog nedostatka prometno-tehničkih uvjeta. Budući da se ova ulica nalazi u zoni naplate parkiranja, njezini stanari imaju pravo na kupnju stanarske parkirališne karte za prvu zonu i mogućnost parkiranja na Britanskom trgu, Radničkom dolu i Kukuljevićevoj ulici.

2. Hoće li se riješiti problem parkiranja stanara u Bosanskoj ulici?

Dinko Bilić: Za uspostavu parkiranja u toj ulici uz postojeću prometnu regulaciju nema uvjeta.

3. Hoćete li i na kojim ulicama postaviti stalke za bicikle?

Dinko Bilić: Stalci za bicikle postavljaju se tek na zahtjev građana i institucija uz uvjet da ne smetaju pješacima Emil Tuk: Sve zelene površine i parkovi u nadležnosti su Zrinjevca.

4. Kada će se uvesti naplata parkiranja u Bulatovoj ulici?

Dinko Bilić: Uvođenje naplate parkiranja za tu ulicu već su zatražili stanari i Vijeće Mjesnog odbora. Naš ured i Zagrebparking razmatrali su ga i prihvatili pa se o tome pitanju još samo očekuje odluka gradonačelnika Milana Bandića.

 5. Hoće li se i kada u Ulici Ivana Kukuljevića postaviti ležeći policajac?

Dinko Bilić: Sektor za promet uputio je zahtjev za postavljanje umjetnih izbočina u toj ulici na suglasnost Ministarstvu unutarnjih poslova. Kad dobijemo suglasnost, tu ćemo lokaciju uvrstiti u plan realizacije.

  6. 5. Ilički trg ima nekoliko autobusnih linija, a ti autobusi stoje svugdje oko placa, kada će se urediti ta stajališta?

Dinko Bilić: Uređenje autobusnih stajališta na Britanskom trgu će se uskladiti, a time i posve urediti s cjelokupnim prometnim uređenjem Britanskog trga..

7. Kada će se urediti stajališta na Zelengaju i Goljaku gdje je jako puno djece?

Dinko Bilić: Autobusna stajališta u Ulici Pantovčak u zoni križanja s Ulicom Zelengaj u fazi su projektiranja i po izradi projekta krenut će se u uređenje. Autobusno stajalište u Ulici Zelengaj u zoni križanja s Ulicom Goljak u fazi je izrade projekta nadstrešnice koja bi se postavila na to stajalište.

>>U ožujku kreće obnova Ljubinkovac stuba

Komentara 2

DO
dobarlos
16:19 13.11.2013.

Glavno da je Mile Bandić dao 1.5 milja kuna za lift na ksaveru.

GD
goran.durinic
15:54 13.11.2013.

Misli da su Schlosserove stube već odavno trebale biti sređene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije