Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SOCIJALNI PLAN DO 2012. Pučka kuhinja seli u Alfirevićevu, u Branimirovoj restoran za umirovljenike, gradit će se pet domova i dva kupališta

Objed 30 kuna za mirovinu do 5000

27.01.2009.
u 23:52

Još oko tisuću mjesta za starije i nemoćne osobe u domovima planira sagraditi grad Zagreb do 2012. godine. Prvi će dom, za koji se čeka građevinska dozvola, biti sagrađen u Markuševcu. Slijedi gradnja domova u Sesvetama, Peščenici i na Trešnjevci - jug. U Donjem gradu ili Maksimiru bit će sagrađeni domovi za umirovljene socijalne i zdravstvene djelatnike te drugi za potrebe zaklade Zajednički put.

Djelić je to programa socijalne politike Grada od 2009. do 2012. godine koji je u utorak predstavila ekipa iz Ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje. Za njegovu provedbu u iduće tri godine izdvajat će više od 25 posto novca iz proračuna - odnosno 2,3 milijarde kuna. Gradnjom domova barem će se malo skratiti čekanje na smještaj, za koji se neki umirovljenici javljaju i sedam godina unaprijed.

Prema podacima Ureda, deset tisuća ljudi zainteresirano je za smještaj. Dio njih zapravo treba smještaj u ustanovama za osobe s invalidnošću i oboljele od Alzheimerove bolesti i domove za psihički bolesne.

Siromašni na Pešči
Novost socijalnog plana je i otvaranje restorana za umirovljenike čija mirovina ne prelazi 5000 kuna. Otvorit će ga do 2011. godine u prostoru sadašnje pučke kuhinje u Branimirovoj. Umirovljenici će ondje ručati za 30 kuna, čitati novine i održavati razne programe kako bi se družili.

Pučku kuhinju iz Branimirove će preseliti u Alfirevićevu ulicu na Peščenici jer je velik dio korisnika kuhinje iz te četvrti. Do kraja ove godine planira se otvoriti 50 mjesta za cjelodnevni boravak u Domu za starije i nemoćne Sv. Josip u Bolničkoj 1. Za sada svoje roditelje zaposleni Zagrepčani mogu zbrinuti u domu Medveščak, Sv. Ana i Peščenica koji zajedno imaju samo 31 mjesto.

Socijalna ambulanta
Pri domovima za starije Grad će, do 2012., otvoriti odjele za oboljele od Alzheimerove bolesti kojih u Zagrebu ima oko 14.000 a nemaju primjerenu ustanovu za smještaj.

Proširit će Dom za psihički bolesne i prihvatilište Sveta Rita u Kosnici. Ondje će moći smjestiti 80 psihički oboljelih (smještaj treba njih 900, a za sada postoji samo jedan dom za njih) i prihvatiti 50 osoba. Još se ne zna gdje, ali planira se otvoriti dnevni boravak za 27 psihički bolesnih osoba. Za beskućnike, kojih je registrirano 350 i borave u Heinzelovoj 78, Caritasovom prenoćištu i samostanu Misionarki ljubavi u Jukićevoj, otvorit će dva kupališta te ambulanta.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije