Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svi idu u samobor

[Anketa] Objašnjavamo zašto se u Zagrebu fašnik nije nikad 'uhvatio'

fašnik
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
19.01.2016.
u 10:00

Tradicija povorki nije zaživjela u metropoli, koja doba poklada nije znala turistički iskoristiti kao što je, primjerice, za adventa. Pust se “slavi” u Sesvetama i Podsusedu

Bedaki noriju svaki dan, pametni samo na fašnik! Otjerati zimu i biti netko drugi na nekoliko tjedana. Stoljećima je to tradicija u mjesecu veljači. Maskirane povorke prolaze Rijekom, Venecijom, Rio de Janeirom, pa i susjednim Samoborom. No unatoč sve većoj posjećenosti i dolascima turista, Zagreb kao glavni grad Hrvatske karnevala – nema.

U bogataškim kućama

Svake godine centrom prodefilira povorka raznih KUD-ova, no sve bude gotovo u nekoliko sati. Svjedoče tome Zagrepčani koji se slučajno nađu na glavnom trgu. A kada ih pitate kamo se ide na fašnik, iz prve će reći – u Samobor. 

– Zagreb je imao tradiciju fašnika, ali povorke u centru nikad nisu zaživjele. Maskiralo se na privatnim balovima potkraj 19. i početkom 20. stoljeća. Tim tragom smo i u Muzeju grada Zagreba pokrenuli “Žive slike”, program u sklopu kojeg se djelatnici muzeja odijevaju u povijesne osobe – kaže ravnatelj MGZ-a Viko Ivić. Balovi su se, kaže muzejska savjetnica u Etnografskom muzeju Zvjezdana Antoš, odvijali uglavnom u bogataškim kućama i plemićkim obiteljima.

 – Povorke su neko vrijeme išle od glavnog trga do Gornjeg grada, ali takav oblik obilježavanja karnevala nikad nije zaživio – ističe Z. Antoš te dodaje kako su fašnik najviše “slavili” u prigradskim naseljima, danas zagrebačkim kvartovima. Najpoznatiji su oni u podsljemenskom kraju, no fašnika je bilo i u Sesvetama, Podsusedu...

– Maskirane skupine išle su od vrata do vrata pjevajući, a ono što je do danas ostalo dječje su poklade – kaže Z. Antoš. U tim naseljima fašnik postoji i danas, živi u mnogim lokalnim udrugama i društvima.

Bilo je pokušaja da se organizira ozbiljniji program, ali nisu uspjeli. Cijeli grad mora živjeti karneval, kao što je to slučaj u Samoboru. U Zagrebu se više obilježava u raznim institucijama, kao što se KD Lisinski pleše pod maskama – ističu iz TZ Zagreba.

Tako je od 2003. do 2010. godine poseban program na zagrebačkim ulicama organizirao Centar za kulturu Trešnjevka.

Trka na prstenac

– Istražili smo stare pokladne običaje između dva svjetska rata i pokušali ih oživiti. Program se odvijao u Tkalčićevoj, na Jelačić placu te na Cvjetnom trgu. Uvijek smo birali najljepše i najmlađe maske, organizirali maskenbale, ali i trku na prstenac, svojevrsnu “zagrebačku alku”, koja je nekad bila omiljena zabava – kaže ravnateljica CeKaTe-a Ljiljana Perišić. Još 2000. “kulturni” su karneval organizirali i arhitekt Željko Kovačić, književnik i povjesničar Slobodan Prosperov Novak te kulturni menadžer Nenad Jandrić.

– Imali smo karnevalske večeri u Puntijaru, predstave ispred crkve sv. Marka... Bilo je niz događanja tijekom cijelog tjedna – ističe Kovačić. 

Komentara 4

Avatar najbolji13
najbolji13
14:41 19.01.2016.

ne treba fasnik u zagrebu imamo glavnu dvorsku ludu bandića

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
11:49 19.01.2016.

Anketa je sve rekla. Što će nam uz ovaj svakodnevni politički i lopovski fašnik, da maškare i Mirelu Holy ne spominjem, još i normalni fašnik za bedake.

Avatar liquidsky
liquidsky
11:27 19.01.2016.

Kaj će nam fašnik uz gradonačelnika koji je sam po sebi karakterna maškara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije