Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijepor U mlinovima

Obitelji poginulih u šoku: Odbili spomenik braniteljima jer sliči "komunalnoj opremi"

storyeditor/2023-02-21/PXL_200223_98414331.jpg
Foto: Željko Hladika/Pixsell
1/6
22.02.2023.
u 06:20

Obitelji poginulih i nestalih ogorčeni su zbog negativnog mišljenja povjerenstva Gradske skupštine o obilježju koje žele postaviti u dvorištu Mjesnog odbora Mlinovi

Krešimir Kober imao je 21, Davor Žiljak 23 godine kada su izgubili svoje živote u Domovinskom ratu. Njihov susjed Dubravko Gregorin bio je nešto stariji. Desetak dana prije svog 36. rođendana nestao je u tenkovskom napadu na Baniji, kod Male Soline. Njegovi posmrtni ostaci još nisu pronađeni. Iza sebe je ostavio neutješne četverogodišnjeg sina, desetogodišnju kćer i suprugu Ljiljanu koji ni danas, 32 godine poslije, svom ocu i suprugu nemaju gdje zapaliti svijeću.

Predložili ploču na zgradi

Mislili su da će to moći već ove godine kada se u dvorištu zgrade Mjesnog odbora gdje je Dubravko radio kao domar postavi spomen-obilježje poginulim i nestalim braniteljima naselja Mlinovi. Međutim, od toga zasad još ništa. Povjerenstvo za ploče za označavanje imena ulica i trgova, spomenike, skulpture, spomen-ploče, sakralna obilježja i umjetničke instalacije Gradske skupštine koje je trebalo odobriti njegovo postavljanje dalo je negativno mišljenje, i to na jedinoj sjednici koju je održalo u mandatu gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

Sto centimetara visok kameni blok arhitekta Ivice Paukovića s ugraviranim pleterom i imenima poginulih proglasili su "nedostojnim svoje namjene" te dodali da "nalikuje komunalnoj opremi". Kao zamjensko rješenje predložili su postavljanje spomen-ploče na zgradu Mjesnog odbora, što je među obiteljima poginulih branitelja izazvalo ogorčenje i nezadovoljstvo.

20.02.2023. Zagreb - Spomen obiljezje braniteljima poginulima u Domovinskom ratu u Gracanima Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

– Jako sam ljutita i razočarana. Kome smeta maleni spomenik u dvorištu zgrade gdje je moj suprug radio? Članovima povjerenstva to ništa ne znači, a nama, obiteljima, značilo bi puno – govori Dubravkova udovica Ljiljana Gregorin. Da stvar bude gora, dodaje, identična spomen-obilježja arhitekta Paukovića već su postavljena u Gračanima i na Trnovčici.

– Njih su trojica jedini poginuli branitelji u Mlinovima. Sva trojica zaslužuju svoju ulicu, spomen-obilježje je najmanje što mogu učiniti. Mjesni odbor i mi predstavnici obitelji smo se složili, novac je prikupljen, čekala se samo još odluka povjerenstva. Ne mogu vjerovati da se nakon svega moram boriti još i s ovakvim stvarima – ogorčena je Ljiljana.

U spomen na njezina supruga naziv su u Mlinovima dobile Stube Dubravka Gregorina, no polaganje vijenaca i paljenje svijeća, kaže, bilo bi puno prikladnije u podnožju spomenika nego na stepenicama kojima ljudi svakodnevno prolaze. Njezina susjeda Lucija, majka poginulog Krešimira Kobera i predsjednica Zajednice udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja, smatra pak kako bi trebalo sjesti za stol i pronaći zajedničko rješenje.

– Bilo je već sličnih situacija kod postavljanja obilježja poginulima. Kada je Dušan Džamonja radio centralni spomenik na Mirogoju, bilo je različitih rješenja i mišljenja, no pronašao se kompromis. Slažem se s tim da se poštuje mišljenje struke, no mislim da su ga malo nespretno formulirali. Nema potrebe da se zbog toga krvimo i politiziramo cijelu priču. Umjesto toga treba sjesti i dogovoriti se – kaže Lucija Kober.

Osiguran je i novac

S nespretnom formulacijom o "komunalnoj opremi" nezadovoljni su i u Mjesnome odboru Mlinovi, odakle je i proizišla inicijativa za spomen-obilježje.

– U četvrtak imamo sjednicu pa ćemo se usuglasiti i poslati prigovor na odluku povjerenstva. Ne vidim razloga da se obilježje ne postavi, prijedlog rješenja radio je ovlašteni arhitekt, posjedujemo projektnu dokumentaciju, novac za spomenik je na računu, a imamo i suglasnost obitelji – kaže predsjednik MO-a Sendi Numan.

Zbog ovakve odluke na postavljanje obilježja čekat će se još mjesecima, a obitelji su, ističe Numan, čekale već dovoljno dugo. Stav povjerenstva kritizira i Marko Erdeljac, član Vijeća MO-a.

– Ti su dečki na prvi znak nevolja otišli braniti Hrvatsku i poginuli. Meni je tužno što već odavno nemaju svoj spomenik, a njegovo rješenje nije novitet. Mjesni odbor Trnovčica i susjedni Gračani imaju isti. Kako je moguće da su njihova spomen-obilježja "dostojna svoje namjene", a naše nije – pita se Erdeljac.

Sličan upit i mi smo poslali Gradu, a pitali smo i koliko će još poginuli i nestali branitelji Mlinova i njihove obitelji čekati da dobiju spomen-obilježje. Odgovore zasad nismo dobili. 

Komentara 29

LU
lunar777
08:24 22.02.2023.

Lijevi radikalni aktivisti duginih boja imaju svoj svjetonazor...

PR
PREMAMOJIMZAPISIMA92
08:19 22.02.2023.

Ovakovo nametanje nad odlukom mjesne samouprave dokaz je da su građani obespravljeni sada kao nikada prije. Ovo nam je dala zelena koalicija, sramota. Izrečeno mišljenje je osobni stav prema umjetničkom radu a nema stručnih razloga za odbijanje davanja suglasnosti. Građanii imaju pravo prigovora i ovo trebaju istjerati na čistac. Slava poginulim iz Mlinova

DU
Deleted user
08:07 22.02.2023.

Nije najsretnije rješenje, ali ako su obitelji pristale onda su to trebali i napraviti. Njih smeta Križ, zna se što Sotonu smeta i zato to ne ide ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije