Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'u postupku zbrinjavanja'

Ministarstvo o situaciji u Hostelu Arena: Zagrepčane smještaju u državne stanove, ali nemaju svi pravo na to

Hostel Arena u Zagrebu
Borna Filic/PIXSELL
11.11.2023.
u 20:15

Podsjećaju kako su za potrebe privremenog stambenog zbrinjavanja građana kojima su domovi oštećeni u potresima, Državne nekretnine uredile 125 državnih stanova

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine oglasilo se na naš upit vezan uz situaciju u zagrebačkom Hostelu Arena. Ondje su, naime, smješteni Zagrepčani koji su dom izgubili u razornom potresu te još uvijek nisu dočekali obnovu. 

Samohrana majka Silvija Bedeničar posljednji tri godine s maloljetnim sinom živi u Hostelu, a jutros je dobila obavijest kako do ponedjeljka u 12 sati moraju iseliti. Naznaka da će morati otići postojala je i prije mjesec dana kada ih je iz spomenutog Ministarstva nazvala izvjesna gospođa i objasnila kako više nema novaca za financiranje njihovog smještaja u hostelu.

Ono što najviše smeta tamošnje stanare jest to što nigdje nisu napismeno dobili nikakvo objašnjenje, već se sva komunikacija odvijala telefonski. O tome detaljnije možete čitati ovdje. 

>>VEZANI ČLANCI: 

-Rečeno nam je da će od idućeg tjedna u restoranu dežurati zaštitar i da ondje više nećemo moći jesti. Ovo je toliko nehuman način i to prema svima nama koji smo proživjeli pakao nakon potresa. Ako je netko odlučio da više ne možemo biti ovdje, neka tako i bude, ali kako nas možete izbacivati tako, maltene preko noći i bez ikakvog validnog objašnjenja. Ljudi će završiti na ulici- govori nam Bedeničar. Upit o cijeloj situaciji, poslali smo i Gradu i Ministarstvu, a iz potonjeg je pristigao i odgovor. 

-Ministarstvo je u postupku zbrinjavanja korisnika Hostela Arena koji ostvaruju pravo na obnovu od potresa temeljem Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom, a domovi im još nisu obnovljeni. Korisnici se smještaju u državne stanove u kojima su oslobođeni plaćanja najma i režija prema broju članova kućanstva: 1 osoba - 100 eura,  2 osobe - 120 eura, 3 osobe - 140 eura, 4 i više osoba - 160 eura. U stanovima će boraviti do završetka obnove njihovih vlastitih nekretnina- poručuju u Ministarstvu.

Podsjećaju kako su za potrebe privremenog stambenog zbrinjavanja građana kojima su domovi oštećeni u potresima, Državne nekretnine uredile 125 državnih stanova od kojih se najveći dio njih nalazi na području grada Zagreba, ukupno 102 stana. Oni su, dodaje se u odgovoru, uređeni i opremljeni svim potrebnim uređajima.

-Dodajmo i kako smještaj u Hostelu Arena trenutno koristi 146 korisnika. Do danas je u stanove u državnom vlasništvu uselilo devet obitelji dok je postupak zbrinjavanja preostalih korisnika Hostela koji na to ostvaruju zakonsko pravo u tijeku. Stambeno zbrinjavanje korisnika koji ne ostvaruju pravo na obnovu nije u nadležnosti ovoga Ministarstva- zaključuju u odgovoru.

>>VIDEO: Policija organizirala prodaju predmeta kojima je istekao rok čuvanja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije