Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Urbanistički planovi za vrh Medvednice

Novo će Sljeme imati ljetno sanjkanje i restoran s vidikovcem u TV tornju

sljeme
Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
01.02.2017.
u 16:30

Predviđaju se i helidrom, adrenalinski par, sportska dvorana u Tomislavovu domu

Nova gornja stanica žičare, sportska dvorana u Tomislavcu, helidrom s kojeg će se moći prihvatiti unesrećeni skijaši, vidikovac i restoran u TV tornju, staza za ljetno sanjkanje, adrenalinski park. A i novo akumulacijsko jezero za veću mogućnost zasnježivanja, proširenje skijaških staza, rekonstrukcija vučnica... Na “staro” Sljeme, odnosno na njegov sadašnji izgled, Zagrepčane će uskoro podsjećati tek fotografije.

Mjesto za ambulantu i HGSS

“Vršna zona” i “Skijaški kompleks”, na ukupnoj površini od 115 hektara, prvi su izrađeni urbanistički planovi uređenja od državnog značaja dosad, a glavni su im ciljevi, objašnjavaju u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja (MGIPU), povećanje sadržaja, a time i broja posjetitelja na vrhu Medvednice. Ono što se može promijeniti, prema predstavljenim urbanističkim planovima, napravit će se novo, a prenamjenu će dobiti i postojeći objekti pa će, primjerice, sadašnja gornja stanica žičare poslužiti kao informacijsko-edukacijski punkt.

– Uz mogućnost smještaja uredskih ili upravnih prostora – kažu u Ministarstvu te dodaju da se planira i rekonstrukcija TV tornja, i to tako da se u njega smjesti “ugostiteljski sadržaj na vrhu s vidikovcem”. Obnovit će se i Vidikovac, “treća ključna točka vršnog platoa”, u kojem će se urediti postojeći restoran, a ujedno u podzemnu etažu smjestiti prostorije za skijaške klubove, skladištenje opreme za skijaške staze te ambulanta i dežurne službe HGSS-a. Osim zimskim, objašnjavaju u Ministarstvu, posebna pozornost posvetit će se i ljetnim sadržajima pa će se na livadi kod Tomislavova doma smjestiti adrenalinski park, baš kao i u podnožju Crvenog spusta, na kojem će se u toplijim mjesecima montirati staza za ljetno sanjkanje.

Sanacija na Crvenom spustu

Sanirat će se i gornja stanica Crvenog spusta, dok se na gornjoj stanici Zelenog planiraju novi sadržaji. Na lokaciji Brijest planira se gradnja izletišta, a “rekonstrukcija radi poboljšanja funkcionalnosti i tehničkih uvjeta” predviđa se za Ciljnu kuću, Sljemensku lugaricu i komunalnu bazu Hortikultura. Obnovit će se i crkva Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata, zgrada Župnog ureda, apartmanska kuća “Snježna kraljica”, Prekratićeva kuća, Odašiljač MUP-a, dom Željezničar i izletište Grofica.

– Na šumskim površinama moguće je označavanje postojećih putova, postavljanje edukacijskih ploča te osiguravanje vidikovaca do vrha Sljemena – objašnjava Ministarstvo graditeljstva u Urbanističkom planu uređenja Medvednice.     

Komentara 24

DU
Deleted user
18:16 01.02.2017.

Svako ulaganje u svrhu poboljšanjaje dobrodošlo, ali smatram da bi na listi prioriteta po pitanju Sljemena trebalo dodati neke druge stvari. Kao prvo trenutne žičare su stare i premalog kapaciteta ško uzrokuje nesnosnim gužvama vikendom i na noćnom skijanju (neka gondola ili osmerosedežnica na crvnenom spustu, zamijeniti sidra četverosedežnicama na bijelom i zelenom spustu). Ukoliko je moguće povećati kapacitet staza (Panjevina, produžetak zelenog spusta...).

Avatar fijolica
fijolica
14:28 02.02.2017.

Umjesto "ljetnog sanjkanja", ili barem uz tu ponudu, bolje bi bilo da se ljudima omogući, recimo, igranje badmintona, koturaljkanje i ljetni sportovi! Koliko znam, postoji i skijanje na travi, pa hokej na travi ... a sigurno bi bilo dobro jedan dio cijele Medvednice predvidjeti za one koji hoće malo biti u miru i tišini (jer pretpostavljam da će na svim tim mjestima treštati neka divlja glazba), uključujući i objekte u koje bi otišli nešto popiti i pojesti.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
23:24 01.02.2017.

Hm, svi koji vole Sljeme, znaju kako bi to trebalo izgledati. Prvo žičara, iako malo skuplji projekt, smanjila bi promet u zaštičenom parku uz stenjanje autobusa sa djecom koja idu na skijaške školice i milijun auta koji nemaju gdje parkirati i ispuštaju ogromne količine CO2, a vožnja njima traje duže od nekadašnje vožnje žičarom iz 19 stoljeća. Panjevinu urediti za bordere i malo naprednije skijaše. Povečati broj mjesta na trosedežnici u četverosedežnicu. I da. Veće jezero potrebno je svakako i uvijek je oko toga ekološki incident. Ali na svim skijališta u Austriji postoje takva, pa i u parkovima prirode. Ne treba raditi ocean, nego malo uklopiti fino jezerce u okoliš. I slovenci su na krvavcu napravili tunel, da bi se moglo iz jednog dijela skijališta u drugi, a isto park prirode. Objekti za ugostiteljstvo su najmanji problem i sami će se nadopuniti u kvalitetnoj ponudi rekreacijskih sadržaja ako ima interesa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije