Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cijeli grad miriše po šećercu

Nova delicija - za turiste se peče kukuruz s majonezom

29.08.2017.
u 13:05

Stranci vole dodati i čili i limun, a domaći vole “običan”

Dok u veliki lonac stavlja dvadesetak klipova kukuruza i puni ga vodom, na vrh slaže komušinu koju je skinuo isto jutro pri čišćenju ploda.

“Tajna” je to kuhanja kukuruza koju Fergap Memiši, popularno zvani Miško, rado podijeli sa svojim kupcima. Takvim načinom pripreme kukuruz dobiva poseban okus. Jer sva aroma nalazi se u komušini, koja nijednom klipu kukuruza ne dopušta da ispliva na površinu. A kad voda proključa, potrebno je dobro paziti da vrijeme kuhanja ne prijeđe 15 minuta.

Najbolje paše kad je hladnije

– Što se dulje kuha, kukuruz upija više vode i tvrđi je. Najbolja vrsta za kuhanje je šećerac, za pečenje osmoredac. Prodajem kukuruz koji kupim na Kvatriću, a uzmem onoliko koliko mogu prodati jer se već sljedeći dan počinje sušiti – kaže Fergap Memiši, koji kukuruz prodaje 25 godina na uglu Jurišićeve i Kurelčeve. Posao prodaje kukuruza, svjedoči, opada. Razlog je, dodaje, slabija kupovna moć građana koji će radije za 10 kuna, koliko košta jedan pripremljen klip kod “kukuruzara”, na placu dobiti pet sirovih i skuhati ih kod kuće. Slažu se s njim i drugi “kukuruzari” u užem gradskom središtu. Dobar je dan, kažu, kad uspiju prodati 50 komada kukuruza. No ovo ljeto posebno je loše “išlo” zbog visokih temperatura.

– Kukuruz se najbolje prodaje kad je hladnije. Umirovljenici vole više pečeni, mladi kuhani – kaže Ibraimi Hakik, koji kukuruz kuha i peče na drveni ugljen na Cvjetnom trgu. To je, slažu se prodavači, jedna od najboljih lokacija u gradu. Iako je nekada posao dobro išao i na glavnom trgu.

– Tamo sam nekad imao štand, bilo je puno bolje nego na sadašnjem mjestu, na uglu Gundulićeve i Ilice. Jedenje kukuruza na ulici slabo “leži” današnjim generacijama – kaže Zikret Dezdani. I dok prvi prodavač nabavlja kukuruz koji raste u okolici Dugog Sela, drugi iz Bjelovara, a treći pokraj Zaprešića, kad ih se pita gdje raste najbolji, svatko će imati drukčiji odgovor. I reći će da je najbolji baš onaj koji oni prodaju.

Stranci ih ne zaobilaze

Atrakcija su strancima, koji znaju tražiti da ga se pripremi na malo drukčiji način. Dok jedni žele kapi limuna po kukuruzu, drugi ga jedu s maslacem i majonezom. Meksikanci su poznati po tome da ga natrljaju čilijem, a Indijci pak traže razne začine.

– No nemamo uvjete da to sve držimo – kažu prodavači koji nestrpljivo čekaju da prođe sljedećih mjesec dana. Tada, naime, počinje sezona kestena, koja bi ih, kažu, mogla izvući iz minusa.

Komentara 3

Avatar Papatest
Papatest
01:12 30.08.2017.

Memiši je čovijek koji najbolje pozna gradsku upravu grada Zagreba od Bandića pa na niže,nema toga što Miško ne može srediti,dozvolu za lokal,građevinsku,prenamjenu zemljišta,lokal , gradski stan,on je poveznica onih koji daju i onih koji primaju mito.Dok je Miška bitii će majoneze i putra na glavama gradskih funkcionera a klip to će možda Bandić i dobiti ako ga ikada osude

MK
MKGRA
09:23 03.09.2017.

ova novinarka zbilja svašta piše majoneza delicija ? svašta

Avatar anticenzura
anticenzura
16:59 29.08.2017.

Gradjani nam zoblju kukuruz ko kokose u najbogatijoj zemlji na svijetu sto nam je precjednica obecala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije