Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kapitalni radovi u 2014.

Evo na što će se potrošiti ZG proračun 2014.

ljudi
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/7
20.11.2013.
u 12:39

Za gradske zaposlenike iz proračuna će se izdvojiti 1,2 milijarde kuna, što je 12 milijuna kuna više nego u 2013.

Planirani proračun za 2014. godinu veći je od lanjskog za 140 milijuna kuna. Prema prijedlogu u gradsku blagajnu trebalo bi se sliti 6,890 milijardi kuna, najviše od poreza i prireza na dohodak, a najviše će se potrošiti na plaće zaposlenih i materijalne troškove.

Najveći projekti

Za održavanje i poboljšanje gradske infrastrukture, kao i gradnju i obnovu javnih ustanova kao što su škole i vrtići izdvojit će se 968 milijuna kuna, odnosno 165 milijuna kuna više nego ove godine, dok će većina novca otići na funkcioniranje gradskih ustanova. Tako će najveći iznos od 1,73 milijarde kuna kao i do sada biti potrošen na usluge telefona, pošte i prijevoza, tekućeg i investicijskog održavanja, komunalne usluge, najamnine, računalne usluge i ostale usluge. Slijede troškovi od 1,45 milijardi kuna za zaposlene, od čega 1,218 mlrd. na plaće.

Iako je gradonačelnik Milan Bandić najavljivao smanjenje plaća s početkom nove godine, za zaposlenike se planira potrošiti više nego lani, odnosno oko 12 milijuna kuna više. Još 710 milijuna kuna otići će na subvencije Zagrebačkom holdingu. Najviše za javni prijevoz i korištenje sportskih objekata.

Sa 451 milijun kuna, odnosno 27 milijuna kuna više nego ove godine, Grad će subvencionirati i građane i to ponajprije socijalne slučajeve, ali tu su i naknade za novorođenu djecu, pomoć za plaćanje režijskih troškova i slično.Od velikih, kapitalnih ulaganja najvažnija je gradnja dječjeg vrtića, osnovne škole i gimnazije na Kajzerici.

Dovršit će se i započeta obnova Osnovne škole Pavleka Miškine na Svetom Duhu, ali i dograditi i osnovna škola u Odri. Nastavit će se gradnja Muzičke akademije, Psihijatrijske bolnice sv. Ivan na Jankomiru, a obnovit će se i Kamenita vrata.

Upitan aquapark

Zagrepčani će dobiti groblje za kućne ljubimce u Dumovcu, a budući da još nije napisan program gradnje komunalne infrastrukture i javnih objekata, nije poznato hoće li se graditi aquapark na Bundeku, što je ljetos obećao gradonačelnik.

Ne zna se ni hoće li se dovršiti fontane na ledini ispred Nacionalne knjižnice. Od ulica sljedećeg ljeta očekuje nas obnova Mesničke i Streljačke koje su glavna spojnica Gornjeg i Donjeg grada, a osnovnoškolci će ponovno dobiti besplatne udžbenike.

No, da bi se novac mogao trošiti, Grad očekuje najveći prihod od porez na dohodak i prireza, i to 4,560 milijardi kuna. Još 840 milijuna kuna očekuje se od komunalnog doprinosa, što je u odnosu na godinu prije 37 milijuna kuna manje.     

Komentara 1

NO
nonasur
15:13 20.11.2013.

Dakle, uglavnom plaćamo birokratsku mašineriju bez ikakve koristi?! Treba se zahvaliti bar pola javne uprave i ukinuti prirez - i eto recepta za rast...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije