Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
i amfiteatar

Nisu vam dosta dvije? Do kraja godine kod NSK još 3 fontane

Fontane NSK
Foto: Helena Paver Njirić
1/3
08.05.2014.
u 09:00

Natječaj za najpovoljnijeg izvođača radova raspisan je jučer; 18,9 milijuna kuna predviđen je trošak završetka gradnje još triju fontana kod NSK i amfiteatra s pogledom na grad, a uređuje se i kontrolna soba za upravljanje vodoskocima. Prve dvije fontane stajale su 18,4 milijuna kuna

Posljednje tri fontane počet će se graditi u Ulici Hrvatske bratske zajednice, na što će Grad potrošiti 18,9 milijuna kuna, kolika je procijenjena vrijednost natječaja objavljenog jučer.

Za četiri do šest mjeseci

Posao bi, kako doznajemo, trebao biti dovršen u roku od četiri do šest mjeseci, baš kao što je bio slučaj s gradnjom prvih dvaju vodoskoka, a trenutačno se bira najbolji ponuđač za izvođenje radova.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Foto: Petar Glebov/Pixsell

Prema projektu koji je izradila arhitektica Helena Paver Njirić, nakon prve etape u kojoj su sagrađena dva pothodnika i dvije fontane, gradit će se još tri vodoskoka kako bi se zaokružio cjelokupni projekt.

Druga etapa predviđa krajobrazno uređenje 250 metara livade na jugu. Na livadi su planirana dva nova humka s trgovima s fontanama, odnosno nastavljajući se na prvu etapu, ponavljaju se dvije fontane iste veličine s modificiranom topografijom bazena.

Foto: Helena Paver Njirić

Najjužnija, peta fontana smještena je na pravokutnom trgu. Južni pokos te fontane i pokos prema Slavonskoj aveniji formiraju prostor za priredbe i javna okupljanja pa će topografija na krajnjem jugu biti planirana kao travnati amfiteatar, tribina s pogledom na grad – objasnila je arhitektica. Osim fontana gradit će se još i kontrolna soba, iz koje će se kontrolirati rad fontana.

– Uređenje kontrolne sobe, odnosno tehničkog prostora za upravljanje radom svih pet fontana uključuje i automatsku regulaciju rada fontana, odnosno programiranje vodenih formi, usklađivanje rada “vodenih zidova”, prilagođavanje boje svjetala različitim scenarijima – objasnila je arhitektica.

Vlastita crpna stanica

Novo je i to da će se paralelno s gradnjom fontana graditi crpna stanica iz koje će se koristiti podzemna voda za fontane umjesto one iz gradskog vodovoda.

Prije gotovo dvije godine gradnja fontana od 18,4 milijuna kuna pred vrata gradske uprave dovela je financijsku inspekciju koja je trebala ispitati je li gradonačelnik Milan Bandić namjenski trošio novac. U proračunu za 2014. nije predviđen novac, pa je vjerojatno da će se financirati iz fonda za dodatno uređenje grada, o čijem trošenju odlučuje gradonačelnik.

Komentara 31

SZ
sandra.zg.12
11:22 08.05.2014.

Ta cijela zelena površina će napokon lijepo izgledati. Već sad se turisti tamo fotografiraju i uživaju kao i većina Zagrepčana. Vidjela sam na tv-u desetke stranih reportaža iz Zagreba i svi redovito snime kadrove fontana kod NSK koje postaju brend Zagreba.

Avatar hucika
hucika
19:10 08.05.2014.

volio bih ovo radno mjesto koordinatora za upravljanje vodoskocima

DI
duncan_idaho
14:33 08.05.2014.

bolje bi bilo da su posadili stabla, ovako usred ljeta tamo se ni nemože boravit po zvizdanu jer ti sunce sprži mozak

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije