Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj Borovje

Nije ovdje loše. Ali niču samo spavaonice, a trebamo i vrtić, plac...

29.01.2021.
u 15:13

Provjerili smo kako se živi na Borovju, kvartu koji je vječno gradilište, pa se i stalno popunjava novim stanovnicima

Pneumatske bušilice, hidraulički agregati, čekići i dizalice svako radno jutro umjesto ptica pjevica bude stanovnike Borovja. U kvartu omeđenom Mostom mladosti, Držićevom, Folkom, Savom i naseljem Savica – Šanci gradi se naveliko. Štoviše, Borovje nosi epitet “naselja u izgradnji” još od 1987., kada su u sklopu Univerzijade najavljeni prvi radovi. Oni otada ne staju, a blizina centra i Novog Zagreba onamo privlači mnoge. Cijene kvadrata kreću se između 1300 i 2300 eura, ovisno o tome je li riječ o nešto starijim zgradama ili “ganc” novogradnji.

“U neposrednoj blizini nalaze se objekti osnovne škole, dječjeg vrtića, tramvaj, trgovina, tereni za rekreaciju i svi uvjeti za ugodan obiteljski život”, navodi se u oglasima. Kada u Google tražilicu upišete “Borovje”, prvo što izbacuje oglas je tvrtke Gip Pionir, koja gradi sljemensku žičaru, ali i tri višekatnice u tom naselju, a kvadrat u njima stoji 1950 eura. Nešto dalje, kod nekadašnjeg trga, danas kružnog toka Univerzijade ‘87., niču još tri. Kada svih šest zgrada bude gotovo, u njima će na prodaju biti 900 stanova.

Znanstvenici i slučaj Žinić

U dječjem parku pokraj Osnovne škole Borovje zatječemo Mirnu i Emu. Mlade mame ispijaju kavu iz kioska dok se njihovi sinovi igraju. Ono što navode oglasi za prodaju stanova, kažu, katkada i nije sasvim točno. Tramvaj baš i nije toliko blizu, kvartu nedostaju tržnica ili veća trgovina za špeceraj, a o gradnji dječjeg vrtića slušaju već godinama, no to nikako da se ostvari.

– Živim ovdje otkako znam za sebe, već više od 30 godina. Kada sam krenula u Osnovnu školu Borovje, većine ovih višekatnica nije bilo, samo livade i šikara. Doselilo se u kvart jako puno mladih obitelji, a imamo svega dva, tri parka. Pogledajte, u ovom je samo jedna ljuljačka – govori nam Mirna. Njezinoj susjedi Emi, koja se doselila prije desetak godina iz Slavonije, posebno smeta to što Borovje nema vrtić.

– Oni sretniji uspjeli su dobiti mjesto u Folnegovićevu naselju, no ni ondje više nema mjesta za sve pa svoje dijete moram voziti u Vrbik – objašnjava.

U kvartu kojim je sve do izgradnje nasipa sedamdesetih tekao jedan od savskih rukavaca stanovnika je, dakle, sve više. Stanove su od sredine devedesetih ondje dobili mnogi hrvatski branitelji, invalidi Domovinskog rata, udovice i majke poginulih. Nešto kasnije postao je privlačan i mladim obiteljima.

Prošli se tjedan pak vrtio po medijima zbog slučaja sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića, koji se oko stana od 80-ak kvadrata preko puta Doma zdravlja, koji su godinama bespravno koristili njegovi sinovi, spori s Ministarstvom branitelja. Država je u Borovju pokušala i jeftino ustupiti stanove znanstvenim novacima, no taj je projekt neslavno propao. U zgradi u Ulici grada Chicaga stanovalo ih je tek nekoliko, a lani su stanovi ustupljeni na korištenje pripadnicima policije iz drugih županija kada imaju intervencije u Zagrebu. U odnosu na ostale, zgrada izgleda zapušteno, a na njezinoj je fasadi grafit s gramatički netočnom porukom mržnje koji je ispisao netko kome smetaju navijači Hajduka.

– Do prije 20 godina Borovje je bilo najbolji kvart za stanovanje, osmišljen da bude zelena oaza. Danas je pak spomenik arhitektonske devastacije Zagreba. Uništili su sve zelenilo, a ništa od sadržaja nismo dobili. Nemamo veću trgovinu, a ni tržnicu na kojoj bismo mogli kupiti svježe voće i povrće. U Domu zdravlja rade tek dva liječnika opće prakse, nemamo banku, poštu... – nabraja umirovljenica Snježana Rastja. U kolovozu je podržala inicijativu “Za bolju budućnost, za Borovje”, kojom je skupina stanovnika bezuspješno pokušala spasiti livadu na kojoj je bilo boćalište. Na njoj sada niče već druga etaža sedmerokatnice u kojoj će biti 203 stana.

Osim kafića koji su zatvoreni zbog korone, uistinu ne uočavamo nikakve druge sadržaje. I u crkvu Rođenja Marijinog stanovnici Borovja moraju na Savicu – Šance. Smjestio se na Borovju restoran Sofra, no u cijelom je kvartu samo jedna pekarnica. Poslovnicu je trebao otvoriti jedan lanac pekarnica, no kako su zgrade uglavnom stambene, bez poslovnih prostora, odustali su jer nisu mogli naći adekvatan lokal, doznajemo od supružnika Željka i Iskre, koje zatječemo u šetnji sa sinovima Jakovom i Tomom.

Šef četvrti: U planu je

– Borovje je super, mirno je i blizu centra, ali nedostaje nam sadržaja. Srećom je Savica blizu, a ondje ima sve. No bojimo se da se Borovje pretvara u nove Vrbane 3, igralište za gradonačelnikove prijatelje koji grade bez reda i smisla. Da se razumijemo, nismo protiv gradnje, prije ovih zgrada tu je bila šikara puna štakora i blatni putevi s rupama kao u Teksasu. Onima koji se sad bune protiv gradnje to nije smetalo. Neka grade, ali i sadržaje, a ne samo spavaonice – govore mladi roditelji. Slaže se i umirovljenik Franjo Korman, koji u kvartu živi 25 godina, i nema ništa protiv gradilišta.

A i sadržaji su u planu, otkriva nam Dragan Vučić, predsjednik Vijeća gradske četvrti Pešćenica – Žitnjak. Prijedlog odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja naselja Savica – Šanci, pod koje dijelom spada i Borovje, uvršten je u iduću sjednicu Skupštine.

– Prioritet su nam mlade obitelji i već na jesen kreće dogradnja osnovne škole, a u planu su i vrtić te prostor za rekreaciju i sportski tereni – kaže Vučić. •

Ključne riječi

Komentara 1

IG
igorl
14:17 01.02.2021.

Kak sad izgleda - Vrbani 3 su mala maca prema Borovju. U Vrbanima su bar vecina zgrada od 4 kata, a ne od 8. Borovje u uskoro zvali Asfaltovlje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije