Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi dan ispita zrelosti

Ni potres nije omeo pisanje državne mature

Državna matura
Damir Spehar/PIXSELL
08.06.2018.
u 08:23

Dvije maturantice iz Slavonskog Broda pamtit će svoje prve ispite – petnaest minuta prije početka u gradu se osjetio potres.

Na prve jučerašnje ispite državne mature koji su se pisali iz dva izborna predmeta – glazbenog i etike – pristupilo je u cijeloj Hrvatskoj ukupno 179 ovogodišnjih pristupnika. Riječ je o izbornim predmetima koje već tradicionalno biraju tek rijetki maturanti.

Bez propusta

Tako je jučer ispit iz glazbenog pisalo 116 učenika, od čega 49 gimnazijalaca i 43 su maturanta strukovnih škola. Glazbenu umjetnost na maturi prijavila su i 24 ostala pristupnika koja su ove godine ponovno pristupila ispitu državne mature ili su generacija koja je srednje škole završila prije uvođenja obveznog ispita kojim se završava srednjoškolsko obrazovanje, a imaju u planu upisati fakultete. Ispitu iz etike koji se pisao u popodnevnim satima pristupila su 63 pristupnika. Taj su izborni predmet uglavnom birali učenici strukovnih škola – njih je pristupilo 37, dok je tek 18 gimnazijalaca pisalo spomenuti izborni predmet. I dok je prvog dana provedbe ovogodišnjih ispita državne mature protekao bez ikakvih pogrešaka i propusta, dvije maturantice iz Slavonskog Broda maturu će pamtiti. Naime, petnaest minuta prije službenog početka ispita iz glazbenog (8.45 sati, op. a.) u Slavonskom Brodu osjetio se potres koji je uznemirio stanovnike.

No, kako nije bilo ugroženosti, maturantice koje su ispite polagale u dvije različite škole u Slavonskom Brodu ispitu su pristupile u točno vrijeme bez ikakve odgode.

– Prvog dana provedbe državne mature u tijeku ispita iz glazbene umjetnosti i etike sve je prošlo regularno i prema pravilima struke – poručili su jučer iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje koji je zadužen za provedbu mature. Danas je na rasporedu logika kojoj će pristupiti ukupno 111 maturanata – taj je izborni predmet zanimljiviji gimnazijalcima, koji ga kao predmet tijekom školovanja i slušaju, nego strukovnjacima. Naime, tek je 19 maturanata iz strukovnih škola prijavilo logiku. Ispit počinje u devet sati, a za njegovo rješavanje imaju 120 minuta.

Već u ponedjeljak na ispite iz sociologije i geografije ukupno će pristupiti 1412 učenika.

Prvo ispit pa esej

Od obaveznih predmeta prvi je na rasporedu hrvatski jezik koji se piše 18. lipnja, dok se dan zatim piše esej. Ispitu iz hrvatskog na osnovnoj razini predmeta pristupit će 10.316 učenika, dok je višu razinu biralo 22.519 maturanata. U oba dijela – ispitu i eseju – maturanti moraju zadovoljiti minimalni prag kako bi položili maturu iz hrvatskog jezika.

Državna matura
1/48
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije