Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neočekivani OBRAT

Beljakov HSS s HDZ-om sklopio većinu u Zagrebačkoj županiji, SDP u šoku: 'Ovo je prevara!'

koalicija
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
28.07.2021.
u 17:22

Kako doznajemo, vijećnici HSS-a i HDZ-a sastavili su većinu uoči trećeg pokušaja konstituirajuće sjednice Županijske skupštine Zagrebačke županije

Martina Glasnović, čelnica županijskog ogranka Hrvatske seljačke stranke, trebala bi biti nova predsjednica zagrebačke Županijske skupštine.

Rezultat je to dogovora između županijskog HDZ-a i stranke kojoj je na čelu Krešo Beljak, ususret trećoj konstituirajućoj sjednici Skupštine, koja je zakazana za utorak. Ujedno je ovo i obrat koji je uzdrmao lokalnu političku scenu, s obzirom na to da je HSS već godinama u dobrim odnosima sa SDP-om, a ove dvije stranke su i koalirale na izborima za Županijsku akupštinu te zajedno dobile 13 mandata.

No, iako s njima neće ići u koaliciju, čini se da će HSS sad biti dio vladajuće većine koju čine i vijećnici HDZ-a te zastupnici Nezavisne liste Stjepana Kožića i stranke Milana Bandića a oporbu će činiti preostalih devet skupštinara iz redova SDP-a, šestero zastupnika Fokusa, njih pet iz Domovinskog pokreta te dvoje iz županijskog Mosta. I dok nismo uspjeli dobiti šefa županijskog HDZ-a Željka Turka, iz redova stranke su nam kratko potvrdili da, iako ništa trenutno nije potpisano, sve upućuje da će se ići u tom smjeru kako bi se izbjegli skupi troškovi provođenja novih izbora.

Šef HSS-a Krešo Beljak na svom je Facebook profilu kratko napisao da "HSS ne mijenja stranu" te da se "Beljak nije dogovorio s HDZ-om" no da su s njima u tijeku razgovori o formiranju većine potvrdila nam je i sama Martina Glasnović.

- Blizu smo novih izbora, a baciti pet milijuna kuna javnog novca u koronakrizi nije nam opcija. Tijekom razgovora, iako se razlikujemo programima, shvatili smo da je HDZ prihvatljiv kandidat jer im je, kao i nama, u interesu da se Skupština konstituira te da se nastave tekući projekti ključni za županiju za koje povlačimo europski novac i koji su u interesu svim strankama - kazala nam je Glasnović.

Dogovor tko će biti predsjednik Županijske skupštine "vruća" je tema, podsjtimo već od lipnja, odnosno od prvog neuspjelog pokušaja njena konstituiranja. Trebao je to, prema svim dodatašnjim dogovorima, biti HDZ-ov zastupnik i bivši obnašatelj te funkcije Mato Čičak, no stvar očigledno nije bila zacementirama jer tad, pa niti mjesec dana kasnije, do oformljavanja sjednice i konačnog slaganja većina nije došlo.

U drugom pokušaju "kamen spoticanja" bio je Domovinski pokret, koji nije htio prihvatiti Čička za predsjednika Skupštine. Iz DP-a o novom se dogovoru nisu htjeli službeno očitovati, no kako su rekli ranije, nisu imali ništa protiv da to bude netko iz redova Fokusa. A izgleda da je, kako doznajemo, upravo Fokus postavio ultimatum i HDZ-u i koaliciji HSS-a i SDP-a te tražio da predsjednik skupštine bude iz njihove stranke.

- Točno je, tražili smo to s obzirom na to da je Fokus osvojio četiri grada za razliku od, primjerice župana – komentirao je situaciju Nenad Panian, suosnivač stranke i gradonačelnik Dugog Sela.

Odluka HSS-a da prijeđu HDZ-u najviše je pogodila koalicijskog partnera iz SDP-a, a komentirao ju je Mihael Zmajlović.

- U svim svojim istupima Beljak i HSS su dosad jasno artikulirali stav da s HDZ-om neće nikada. Ne vjerujem u taj scenarij jer to bi značilo prevaru ne samo našeg koalicijskog dogovora već i direktnu izdaju birača – kaže.

Ključne riječi

Komentara 61

LL
lijepa_li si
17:33 28.07.2021.

od mrskog vrdo i ljaka, do još mrskijeg beljaka... kamo ideali nestadoše?

PV
prcko.vita
17:35 28.07.2021.

Da malo pomognem SDP-u kad se već raspadaju i resetiraju, tko je najbolji prijatelj od Kreše Beljaka, tko je dogovorio da smeće iz Samobora slobodno se vozi u Koprivnicu? A ugledan je član SDP-a, saborski zastupnik... kako to niste vidjeli i znali? Ako već radite čistku, radite do kraja i kako treba.

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
17:38 28.07.2021.

Hahaha bravo Krešo. Miševi prvi bježe sa broda koji tone hahaha.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije