Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zimska služba

Nema šparanja kod čišćenja snijega: Pa nastao bi kaos!

Snijeg u Zagrebu
Marko Lukunic/PIXSELL
08.01.2016.
u 11:06

Iako po novom pravilniku granica za intervencije više nije pet, nego 15 cm snijega, toga se ne drže, stoga se ne štedi ni novac koji bi se mogao utrošiti na obnovu cesta

Posljednji snijeg izvukao je iz garaža na gradske i županijske ulice oko 270 ralica koje su danonoćno čistile kolnike kako bi građani u jutarnjim satima uz što manje nevolja mogli doći do odredišta. No, brzo čišćenje zahtijeva i poprilično novca te će ove zime Zagreb potrošiti 40, a županija 15 milijuna kuna, iako su izmjenom Pravilnika o održavanju cesta u zimskim uvjetima na čišćenju mogli uštedjeti, a novac utrošiti na asfaltiranje i popravak oštećenih cesta.

Redovi kod vulkanizera

Prema novom pravilniku koji je donesen uoči prošle zime, no koji se zbog ranije potpisanih ugovora primjenjuje tek od ove, snijeg s kolnika nije potrebno čistiti ako ga je manje od 15 centimetara, dok je prije bilo dopušteno maksimalno pet centimetara snijega. No, to je zbog sigurnosti građana u pravilniku nadomješteno obveznom zimskom opremom na vozilima, što mnogi ne poštuju.

A da se novog pravilnika ne drži ni Grad, potvrdili su iz Zimske službe istaknuvši kako je Zagreb metropola prepuna automobila i kako bi se bez čišćenja snijega na ulicama stvorio pravi kaos.

Nažalost, dobar dio građana još nema adekvatnu zimsku opremu na svojim vozilima pa bi sigurno nastao pravi krkljanac kazali su iz Zimske službe. Novim pravilnikom nisu oduševljeni ni vozači, koji se i ovako muče izvlačeći svoje automobile.

Mislim da se grad solidno čisti, no smatram da nema potrebe smanjivati tempo jer je važno da su ulice prohodne rekao je Kruno Ješe s Kajzerice. 

Prstom u vozače upiru pak profesionalci iz Hrvatskog autokluba koji tvrde da se građani ne pridržavaju zimskih uvjeta na cesti te da i po snijegu voze s lošim gumama.

- Čim snijeg padne, mogu se vidjeti kolone vozila ispred vulkanizerskih radnji, no to je tek kap u moru onih vozača koji imaju loše gume i ne misle ih mijenjati - istaknuli su interventni HAK-ovi vozači.

Dodali su da su se nagledali raznih slučajeva, no da su proklizavanja s ceste i izvlačenja vozila najčešće intervencije, i to većinom zbog loših autoguma.

Za kažnjavanje vozača nadležna je policija, a kazna je 700 kuna.

Iz Županijske uprave za ceste, odakle su prošle zime najavljivali znatno smanjenje novca za Zimsku službu jer smatraju da je riječ o nepotrebnom rasipanju, sada su kazali da su budžet smanjili tek za milijun kuna, sa 16,5 na 15,5 milijuna.

Zbog osjetljivosti posla zimskog održavanja i potrebnog vremena za promjene navika vozača primjenu novog pravilnika uvodimo postupno rekao je Zdenko Majzec, ravnatelj ŽUC-a.

Dodao je da su građani očito ozbiljno shvatili apele da koriste adekvatnu zimsku opremu te napomenuo da u studenom i prosincu nije bilo snježnih oborina pa će se nešto novca i na tomu uštedjeti, a sve ušteđeno će se uložiti u krpanje rupa i druge popravke na cesti.

Petnaest tona soli i sipine

Toplo vrijeme ide na ruku i Zagrebu, na čije je ulice bačeno oko 10 tona soli i pet tona sipine.

Gradonačelnik Milan Bandić naredio je da se u roku od dva dana očiste i sva parkirališna mjesta te je pozvao studente i nezaposlene s burze koji žele čistiti snijeg da se jave na besplatni telefon 072 500 400 i zarade koju kunu.

Ante Todorić, šef Zagrebačkih cesta, kazao je da nas nekoliko dana očekuju temperature iznad ništice, no da će dežurne ekipe s ralicama obilaziti nadvožnjake, mostove i Sljemensku cestu te ih noću i ujutro posipati solju i sipinom kako bi spriječili zaleđivanje kolnika.     

Komentara 5

ZZ
zzz
14:16 08.01.2016.

Ne znam kako je u ostatku Hrvatske, no pohvala za prohodnost Zagrebom!

ZL
zlatnirat
11:56 08.01.2016.

Gledam te jadne lopatare po plocnicima, pa u D se vise od 30 godina koriste rotacione metle za male traktore koji zimi ciste plocnike a ljeti kose travu, a lopatari idu na stepenice i za traktorcice ne prilazna mjesta. Uzivajte ZG-cani u tom ugodaju nece trajat dugo, pa eto u Niedersachsenu skole zatvorene zbog snijega i zime dakle nije samo u ZG zima - uzivajte.

Avatar Vucibatina
Vucibatina
12:53 08.01.2016.

Nekad su kretali kad je palo 20 cm......Bužanovu se čistilo sa tri stroja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije