Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Nema mjesta u vrtićima, klinci borave u stanovima i uredima

Koliko je vrtića bez svog objekta, u Gradu nisu odgovorili jer, kako su objasnili, nadležna osoba za to pitanje nije u uredu
09. siječnja 2020. u 20:43 3 komentara 1925 prikaza
Ilustracija
Foto: Hauke-Christian Dittrich/DPA/PIXSELL

Tri kvadrata po djetetu, odnosno pet po jednoj bebi. Toliko bi prostora, prema Pedagoškom standardu predškolskog odgoja i naobrazbe, trebalo osigurati za svako dijete jasličke i vrtićke dobi, kojih bi se sveukupno u vrtiću trebalo nalaziti dvjesto. S 440 djece u dva objekta, Dječji vrtić “Zrno” u Kozari boku ne udovoljava tim standardima pa je za njegove malce zasigurno dobra vijest što će do kraja godine imati još jedan područni objekt. Nalazit će se, kao i onaj prvi sagrađen 2000. godine, u Novom Petruševcu.

Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene Slasni zalogaji Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene

– U vrtiću bit će smještene dvije jasličke i jedna vrtićka skupina, a osim dnevnih boravaka za svaku od njih, objekt će sadržavati i višenamjensku dvoranu te priručnu kuhinju – detalje o tom projektu vrijednom 4,5 milijuna kuna daju nam iz Grada. Novi vrtić, pritom, neće biti smješten u zasebnom objektu, već u prizemlju tamošnje stambeno-poslovne zgrade.

A nije taj vrtić jedini čija djeca nemaju vlastiti objekt pa za igru i učenje koriste stanove ili poslovne prostore. Tako, kako neslužbeno doznajemo, Dječji vrtić “Poletarac” u Studentskom gradu u Dubravi nekoliko grupa ima u prizemlju stambene zgrade, područni objekt DV Radost u Ulici hrvatskog proljeća nalazi se iznad trgovine boja i lakova, a DV Ivane Brlić-Mažuranić, čije je sjedište u Cerskoj, neke od grupa drži u prizemlju obiteljske kuće. Većinom su to, kaže nam jedna odgojiteljica koja je željela ostati anonimna, vrtići koji imaju toliko upisane djece da jednostavno nemaju kamo s njima.

Završni radovi na rotoru FINALNI RADOVI Autima po rotoru još prije veljače: Evo kada bi trebala biti gotova tramvajska pruga

– A moraju se upisati negdje pa onda Grad, u nedostatku prostora i novca za gradnju novog objekta, ustupa svoje stanove ili urede da tamo presele neke grupe – objašnjava nam naša sugovornica. No, pita li se Grad, nije manjak kapaciteta ni oskudica razlog što se DV “Zrno” proširuje na stambenu zgradu u Petruševcu.

– U gradskim dječjim vrtićima ima 968 slobodnih upisnih mjesta – kažu nam u Gradskom uredu za obrazovanje i dodaju da nove objekte grade tako da roditelji svoju djecu mogu voditi na čuvanje nedaleko od svog stana, a ne da putuju u susjedne četvrti. Grad smo pitali i koliko je točno vrtića koji svoje grupe umjesto u zasebnim objektima drže u poslovnim ili stambenim prostorima drugih zgrada, no nisu nam odgovorili jer, kako su objasnili, nadležna osoba za to pitanje nije u uredu.

Scene koje su vas najviše iznenadile: Najveći hit bila je djevojka na parkiralištu

Ilustracija
1 / 29
Neki su svojim postupcima 'srušili' internet, drugi su vas razljutili, a bilo je najviše onih koji su vas nasmijali...
Norveška rukometna reprezntacija
Hrvatska u finalu
Pogledajte što norveški mediji pišu nakon poraza, još ne mogu vjerovati da neće u finalni boj
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • Kokoiduhovi:

    Fontana, katadioptera, višekratno ponovljenih radova, naštimanih bilanci da bi se Grad ( mi) mogao još više ugušiti u dugovima...a šuti Državna revizija, Upravna inspekcija, MUP, DORH....Iako; najveći krivci u članovi Gradske skupštine. Oni su dali Bandiću sve te ovlasti. Oni ... prikaži još! su dizali ručice kada se glasovalo

  • herojulice:

    Imamo zato fontana. Odvedite dijete do prve fontane i tamo ga ostavite za sve ostalo pobrinut će se gradonačelnik Milan Bandić.

  • Tirano:

    Zapravo dešavaju se čudesa da djecu koja bi bez brige stala u vrtić nekog naselja, voze u drugi vrtić na drugi dio grada a od tamo djecu voze nama u vrtić! Tu nema opravdanja! Kada se zadovolje potrebe djece da ... prikaži još! su u vrtiću gdje stanuju, tada se primaju ostali koji tu ne stanuju! Kakve se tu tek gužve s automobilima dešavaju svako jutro?! Da je dijete tu kod kuće, tada netko iz porodice pješice može dovesti dijete u vrtić a ne automobilom! Vožnjom djece u vrtić od zgoretina smrdi cijelo naselje po zgorenom benzinu a tek kakvu buku stvaraju?! Stvarno, u Zagrebu nema tko više učiniti reda čak kad su vrtići u pitanju!!!