Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slušaju susjede

Nećemo odustati dok ne riješimo dva najveća problema na Trešnjevci

Trešnjevka istraživanje
Davor Višnjić/PIXSELL
13.01.2016.
u 12:45

Članice udruge K-zona dosad su anketu provodile razgovarajući s građanima pa je “preselile” na internet gdje se još može ispuniti. Stanare cijelog kvarta pitaju što ih najviše muči, za što su dobile i europski novac

Nakon što su pokucale na stotinu vrata diljem Trešnjevke – sjever kako bi od svojih sugrađana doznale što bi željeli promijeniti u kvartu, Dunja Ribarić, Gabrijela Ivanov i Željka Vučković, članice udruge K-zona, odlazile su kući neobavljena posla.

Potom su promijenile strategiju i Trešnjevku oblijepile plakatima s pozivima u mjesne odbore gdje su se građani počeli javljati s problemima, od kojih jamče rješenje za dva najveća problema koja tište većinu.

“Moje mjesto u zajednici”

Objasnile su da su za projekt Moje mjesto u zajednici, sufinanciran fondovima Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške, odabrale Trešnjevku jer ondje imaju ured pa svakodnevno uočavaju brojne probleme, ili su za njih čule na putu do posla, na blagajni trgovine, u pošti... Prvo su anketirale sugrađane i sastavile listu najčešćih problema i najvažnijih pitanja, među kojima su i je li potrebno uvesti rad komunalnih redara noću, otvoriti socijalnu trgovinu, izgraditi nova sportska i dječja igrališta te igrališta za djecu s teškoćama u razvoju, a potom su krenule s tim pitanjima i prema ostalim građanima koji su govorili o svojim željama.

Sudeći prema dosad ispunjenim anketama, stanovnici najviše problema imaju s parkiranjem, manjkom biciklističkih staza, lošim šahtovima i ulicama, a našlo se i problema poput neadekvatne zdravstvene skrbi lokalnih domova zdravlja, manjka mjesta gdje se mogu dobiti informacije za zapošljavanje, zapuštenost poslovnih prostora...

Dunja Ribarić istaknula je da je veliki problem i neinformiranost građana gdje mogu potražiti rješenje za svoje probleme. Tako navodi da mnogi imaju problem, ali ne znaju komu bi se obratili pa ga ni ne pokušavaju riješiti.

– Naišle smo na malo primjera onih koji su imali problem koji se tiče šire zajednice, a da su ga uspjeli i riješiti – ispričala je Ribarić.

Barem 500 ispitanika

Odgovore sugrađana udruga prikuplja i na web stranicama te priželjkuju bar 500-tinjak anketiranih.

– Počeli smo 19. studenog, dosad smo odradile oko 150 volonterskih sati, a pozivamo građane da je ispune i na stranicama – kazala je Gabrijela Ivanov, voditeljica projekta. Nakon što za mjesec-dva završe istraživanje i analiziraju rezultate, izvući će dva najveća problema i ustrajati na njihovu rješenju.

– Ovisno o tomu koje će probleme građani istaknuti kao najveće, ovisit će i naša akcija. To može biti niz javnih manjih akcija ili urgiranje u javnim ustanovama da se problem riješi ako bude u nadležnosti Grada ili Županije – rekla je Željka Vučković iz udruge.

Komentara 1

DU
Deleted user
19:32 13.01.2016.

Svaka inicijativa je dobrodošla. Ljudima treba ponuditi razne načine za sudjelovanje i rješavanje problema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije