Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
atrakcija kod 'Džamije'

Nebo uoči Božića zasvijetlit će čak 1500 lampiona

Lampioni
Foto: Boris Ščitar
1/2
19.12.2013.
u 13:30

Projekt Kapulica&lampioni pokrenuo je umjetnik Krešimir Tadija Kapulica, a ove se godine očekuje i 10.000 Zagrepčana

Kada je 2008. godine na balkonu na uglu Varšavske i Gundulićeve zapjevao Queenov hit “The show must go on” u sklopu istoimenog performansa te tako izrazio protest protiv recesije, akademski slikar i grafičar Krešimir Tadija Kapulica uspio je dignuti prolaznike na noge te, kako sam kaže, centar grada pretvoriti u kabaret.

Tada je odlučio ponovno organizirati interakciju s građanima. Nije imao namjeru projekt “Kapulica & lampioni” organizirati više od jednog puta, no nakon što su počele stizati poruke oduševljenja, na stotine se lampiona svake godine uoči Božića digne u zrak, a puštaju ih ispred zgrade Hrvatskog doma likovnih umjetnika (HDLU) na Trgu žrtava fašizma.

– Lampioni simboliziraju borce za sreću koji potiču ljude da slijede svoje želje, a ujedno ih potiču na zajedništvo jer su potrebne dvije osobe da bi se lampion zapalio – kaže Kapulica dodajući da svatko nešto zaželi prije nego ih pusti u vis. Lampioni su biorazgradivi, a u zraku potpuno izgore. Prošle su godine sliku lampiona kako lete oko HDLU, među pedeset medijskih kuća, prenijeli i CNN, BBC, Washington Post, China Daily, a ove će ih godine pustiti najviše dosad.

– Pripremili smo ih 1500, a očekujemo oko deset tisuća ljudi – kaže Kapulica. Okupit će se 23. prosinca u 20 sati, a nakon pola sata lampioni će poletjeti.

Istodobno u Kapulica studiju formirat će, šale se organizatori, “krizni stožer” gdje će montirati videomaterijal, a potom će video i fotočestitku iz Zagreba poslati medijima diljem svijeta.

– U organiziranju će nam pomoći i policija, Hitna pomoć, vatrogasci, gradske službe... – kaže suorganizatorica Zorica Živković Farina te dodaje da će, s obzirom na brojnost ljudi, prometni policajci preusmjeravati promet koji bi mogao teći usporeno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije