Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Ne žele da na preostaloj livadi u kvartu bude - crkva

Stranka ZA GRAD provela anketu prema kojoj 85 posto građana ne želi da se gradi na zelenoj površini, već da ostane takva ili da se uredi u dječje igralište
21. svibnja 2015. u 14:34 39 komentara 4688 prikaza
vrbani Za grad
Foto: Za grad

Zelena površina između Dječjeg vrtića Kustošija – Vrbani III i Osnovne škole Alojzija Stepinca postala je predmet rasprave između stanovnika Vrbana. Na livadi bi u budućnosti trebala niknuti crkva, pa su članovi stranke ZA GRAD odlučili ispitati javnost i proveli anketu.

Od 247 ispitanika, njih 212 se izjasnilo kako ne žele da se išta gradi na toj površini.

- Njih čak 85% izjasnilo se kako žele da zelena površina i dalje ostane zelena. Postavili smo natpis s rezultatima kako bismo osvijestili među građanima da dijele mišljenje, jer ono je ujedno i alat kojim mogu djelovati na tijela gradske uprave - poručio je Ivan Zelenić, vijećnik Stranke u gradskoj četvrti Trešnjevka - jug.

Od tog broja, 68 posto građana želi da se koristi kao javni park, 15 posto da se pretvori u dječje igralište, a nešto više od 1 posto u park za pse. Među onima koji su bili za gradnju, njih 8 posto zemljište bi iskoristilo za izgradnju crkve, a iza toga slijedi Dom zdravlja (4 posto).

Rezultate su objavili na razmjeni rabljenih stvari za vikend, tzv. “Društvenom dućanu”, koja se održala uz spornu livadu. Tamo je prvotno trebala biti izgrađena privatna ekonomska srednja škola, no Urbanističkim planom uređenja Vrbana III. namjenjuje se za izgradnju javnog društvenog objekta, a naknadno se traži prenamjena u parcelu za gradnju crkve.

Sličnoj situaciji javnost je već svjedočila, kada su se stanovnici Savice žalili na izgradnju crkve na livadi u njihovom kvartu, a i pojedini stanovnici Travnog nisu željeli crkvu u svom naselju, iako je ona kasnije izgrađena. Najnoviji slučaj je onaj na Kajzerici, gdje dio stanovnika ne želi da se išta gradi na posljednjoj javnoj površini, već da crkva bude uz Aveniju Dubrovnik. Skupljaju potpise za peticiju, a trenutno je, kažu organizatori, to i najveća građanska incijativa za javni prostor u Zagrebu.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • KatarinaMedici:

  hehehhehe..bitno da je veliko šetalište za cucke tamo...btw veće od bilo kojeg dječjeg igrališta u ZG. hm, kako to nikome ne smeta??

 • tvrdoglavi:

  Ček, a privatna ekonomska srednja škola nije nikom smetala? Kad se prenamijenilo za crkvu, odjednom bi ljudi da se ništa ne gradi, jel? Fali im zelenila u kvartu... 100 metara dalje je Jarun... mislim da je svima jasno tko je ... prikaži još! iza ove inicijative.

 • Avatar magarac.joVo adminovbrat
  magarac.joVo adminovbrat:

  ps- kod mene u kvartu veliko ograđeno igralište- livada za cucke... pa ipak večina vlasnika odlazi u 100 m bliži park, gdje se djeca od silnih kakica ne mogu igrati po travi... a bili su i znakovi zabrane za cucke, ... prikaži još!, koje su vlasnici potrgali... u ponoć se po parku dovikuju ko manijaci, zvižde za cuckima.... i kaj sad?.. borba protiv puževa?