Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradska atrakcija

Nažigači svaki dan ručno pale i gase 214 plinskih svjetiljki

Nažigači plinskih lanterni
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
22.08.2014.
u 10:00

Josip Kufner i Saša Alavanja najslikaniji su radnici Gradske plinare, a nikada im se nije dogodilo da svjetiljke nisu upaljene.

Svaku večer prije mraka Josip Kufner i Saša Alavanja obilaze Gornji Grad i ručno pale plinske svjetiljke. Dva sata kasnije Gornji grad, Opatovinu i Kaptol osvjetljava svjetlost lanterni.

Jedinstveno u Europi

– Svjetiljke palimo i po mećavi, ne smetaju nam ni snijeg, ni vjetar, ni kiša – tvrde nažigači koji svaki dan prije svitanja ponovno odlaze na Gornji grad i svjetla - gase.

Prvih 364 plinskih lanterni u Zagrebu upaljeno je 31. listopada 1863. godine, točno u 19 sati. Iako se njihov broj s vremenom povećavao, nakon Prvog svjetskog rata plinsku je rasvjetu počela zamjenjivati električna. Danas se zadržalo samo još 214 lanterni koje su prava turistička atrakcija budući da je ovakav sustav gotovo jedinstven u Europi. Turistička su atrakcija i nažigači koji pale svjetiljke šećući u uniformama.

– Često nas zaustavljaju turisti, zanima ih što radimo i žele se slikati s nama, a traže nas i da sami probaju upaliti svjetiljku – objašnjavaju Josip Kufner i Saša Alavanja te dodaju da se uvijek trude ispuniti želje znatiželjnicima koje zanima kako svjetiljke rade.

Proces paljenja traje 2 do 3 sata. Žižak na svjetiljkama tinja cijelo vrijeme, a nažigači povlačenjem ručice otpuštaju dovoljno plina za paljenje. Ponekad se dogodi da vjetar ugasi žižak, pa se svjetiljka pali ručno.

– Nikad se nije dogodilo da lanterne nisu gorjele, ponekad nam se zbog lošeg vremena jedan dio njih ugasio, a bilo je i nekoliko slučajeva da ih je vjetar oštetio – svjedoči Josip Kufner koji već 20 godina brine za osvjetljenje Gornjega grada. Njegov kolega radi 15 godina te ističe da je svaka svjetiljka označena brojem i da baš za svaku zna na kojem se mjestu nalazi.

Besplatna izložba

– Znamo svaku svjetiljku kako bismo mogli pratiti je li s njom sve u redu i popraviti je u slučaju oštećenja, budući da su stakla jako tanka i lako pucaju – objašnjava Saša Alavanja.

Oba nažigača ističu da uživaju u poslu, a smeta im samo manjak uniformi.

– Imamo jednu već pet godina i nosimo je samo za važne događaje, a htjeli bismo ih imati stalno ističu.

Budući da je prošle godine obilježena 150. obljetnica prvog paljenja plinskih svjetiljki, u travnju ove godine u centru za korisnike u Gradskom holdingu otvorena je izložba “Lanterna plinska, tak’ te imam rad”. Izložba u Ulici grada Vukovara 41 uključuje 10 tematskih panoa, a besplatno je mogu pogledati svi zainteresirani građani još dva mjeseca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije