Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagreb

Našu višnju posjekao je Zrinjevac zbog susjede iz drugog haustora

12.03.2018.
u 17:11

Ogorčene stanare zgrade razljutio je bizaran razlog sječe njihove višnje. Naime, za to su krivi zreli plodovi koji su padali ispod stabla

Stablo višnje desetljećima je bilo ukras Štefanićeve. Posadio ju je početkom osamdesetih godina kipar, grafičar, scenograf, crtač, slikar, dizajner i ilustrator Ivan Antolčić zajedno s prijateljem Josipom Paladom, pjesnikom i zapovjednikom Satnije hrvatskih umjetnika u Domovinskom ratu. Želio je Antolčić time oplemeniti okoliš zgrade u kojoj je ostao živjeti sve do danas. Gledao je višnju kako raste, njegovao je, promatrajući kako se mijenja tijekom godišnjih doba. Zbog svojih plodova stablo je gotovo četrdeset godina bilo veselje i za njegove susjede. A onda su prije nekoliko dana doživjeli šok – umjesto raskošnog stabla ispred zgrade ih je dočekao odrezani panj.

Najljepša rascvjetana

Ražalostilo je to stanovnike Štefanićeve, naročito Ivana Antolčića, koji je sječu višnje doživio uoči 90. rođendana. Ljutiti su zvali Zrinjevac i otkrili da je višnja posječena na poziv predstavnice suvlasnika stanara susjednog haustora.

– U doba sadnje višnje, u tadašnjem Prečkom, a danas zapadnom dijelu Vrbana, iz bazena namijenjenog za nasade opasno su prijetili šiljci mreže za armiranje betona. Antolčić i Palada, dvojica prijatelja, odlučili su poduzeti ne tako malu stvar – organizirali su dovoz i nasipanje zemlje te, uz autohtonu višnju, posadili i jednu brezu. To su bila prva dva i dugo vremena jedina stabla na tome prostoru – kaže Vlatka Banek koja živi u Štefanićevoj. Okoliš je zbog višnje, dodaje, odjednom postao ljudima blizak, a djeca su, kojih je tada bilo puno više nego danas, bila zaštićena. Stablo je donedavno bilo omiljeni prizor u betonskom okruženju.

– Današnja djeca sve su manje u doticaju s prirodom, a gledajući to stablo, mogla su vidjeti cjelokupan proces nastanka ploda višnje. Najljepša je bila svake godine baš u preduskrsno doba. Još lani za Cvjetnicu obilato je cvala – govori Mladen Banek, suprug gospođe Vlatke, dodajući da je jedan od razloga zbog kojeg je Antolčić bio emotivno vezan za višnju i činjenica da on i supruga Jelena nisu imali djece.

Uklanjaju sve

Iz Zrinjevca su im rekli da uklanjaju sva stabla koja donose plodove, a koja su na prilazima zgrada zbog nereda koji nastaje kad plodovi počnu opadati. No stanari Štefanićeve poručuju da većini njih višnja nije smetala te traže da se na isto mjesto posadi novo drvo.

Komentara 20

KO
koraknaprijed
17:26 12.03.2018.

Bolesne budale,čude se kako im se djeca drogiraju i ništa ne znaju o životu i prirodi.

Avatar adminjepeder
adminjepeder
17:35 12.03.2018.

"Iz Zrinjevca su im rekli da uklanjaju sva stabla koja donose plodove". Zanima me koje stablo ne daje plodove.

LU
lupa
17:46 12.03.2018.

Fino ce posaditi brezu ili johu, jer ima li ista lijepse od pojacane prodaje antihistaminika i maramca u vrijeme cvatnje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije