Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb Županija

'Našli smo rješenje da računi za grijanje budu puno manji'

Velikogoričani za stan iste veličine s istom potrošnjom i u istom razdoblju izdvajaju za grijanje dvaput više od Zagrepčana
08. svibnja 2017. u 17:36 2 komentara 1512 prikaza
Tribina MOST-a na temu: Kako riješiti problem skupog grijanja u Velikoj Gorici
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Prosječni račun za grijanje stana od 60 kvadratnih metara uz potrošnju od 1000 kilovatsati mjesečno u Zagrebu iznosi 281 kunu. Velikogoričani pak za isti prostor, istu potrošnju i isti period izdvajaju i do 581 kunu. Podaci su to koje je u subotu iznio Alan Šembera, Mostov kandidat za gradonačelnika Velike Gorice, na tribini o problemu skupog grijanja koje se prelama preko leđa 25 tisuća građana.

– Velika Gorica šesti je grad po veličini u Hrvatskoj, a energetski ovisi o nekome drugome. Grad i građani za toplinarstvo godišnje izdvajaju 70 milijuna kuna – kazao je Šembera koji je s nekolicinom stručnjaka predložio svoju ideju rješavanja tog pitanja. Prvo bi osnovali novu gradsku tvrtku, VG Toplinarstvo, na koju bi prenijeli koncesiju koju sada ima HEP Toplinarstvo.

Milan Bandić Neobičan poklon Zašto je predsjednica Bandiću u bolnicu poslala medu?

– Osim toga, potrebno je osnovati i tvrtku VG Plin i kotlovnice prebaciti na plin. Smanjio bi se broj ložišta i njima bi se kontrolirano upravljalo – istaknuo je Bruno Antolović, član tima koji nudi rješenje za jeftinije grijanje. Tako bi novac cirkulirao u gradu, a u novim tvrtkama zapošljavalo bi se lokalno stanovništvo. Sagradili bi i postrojenje za termičku obradu komunalnog otpada i biomase kako bi energetski iskoristili nerazvrstani dio otpada.

– Ono što možemo učiniti odmah jest određene kotlovnice prebaciti s lož-ulja na plin, čime bi se smanjile tarife za grijanje i manje zagađivao okoliš. Trošak bi bio 10 milijuna kuna, ali građani bi na svojim računima već u idućoj ogrjevnoj sezoni, krajem godine, vidjeli uštede od 10 posto – objasnio je Mostov kandidat za gradonačelnika. Do 2020. sagradili bi dva kogeneracijska postrojenja za plin, a nakon toga uspostavili i “smart mrežu” pametnog nadzora i upravljanja grijanjem. Novac bi, kažu, većim dijelom vukli iz europskih fondova.

– Na kraju procesa, do 2025., građanima bi to donijelo do 50 posto niže račune, a Gradu uštedu od 10 milijuna kuna što bi se moglo iskoristiti da smanjimo cijene vrtića – računica je Alana Šembere.

Nikolina Brnjac Prometna strategija u korist građana Krunoslav Katičić Krunoslav Katičić Grad treba svoje poslovne prostore ponuditi mladim poduzetnicima Nakon razvoda Nakon što je pukla ljubav, slijedi rat: Most želi biti novi HDZ
Harats
U SRCU ZAGREBA
U potrazi za dobrim pivom i još boljom atmosferom
  • Avatar majmunranko
    majmunranko:

    Sagradili bi i postrojenje za termičku obradu komunalnog otpada....to si možete graditi u Metkoviću.

  • prarvat:

    guše se u populizmu