Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSTOLARI

Naš spas stranci su i stalni kupci

postolari
Foto: Jakov Novak
1/6
21.05.2014.
u 14:00

Cipele koje se kod zagrebačkih majstora mogu kupiti za 200 eura, u gradovima Europe stoje 500

Nasmiješeni Norvežanin nesigurno je stupio u postolarski obrt Nenada Strugara, jednog od rijetkih manufakturnih proizvođača cipela u Zagrebu, i s fotoaparatom u ruci pokazao prema radionici. Veljko, jedan od radnika, znao je odmah što želi i dopustio mu da fotografira radionicu. – Turisti. Dolaze nam svako malo i pitaju za fotografiranje. Jako su uzbuđeni kada nas pronađu, oni više nemaju ovakve obrte – objašnjava Veljko, i sam raritet hrvatske radne snage. Kvalificiranih radnika koji znaju izraditi cipele danas gotovo više i nema. Bruno Budišević, vlasnik Cipela Zlatko i pripadnik druge generacije postolara, kaže da je tražio radnika gotovo godinu dana. Mladi ne žele šegrtovati, ali posla ipak ima. Upravo su stranci, manjim dijelom turisti, a većinom ciljani kupci, razlog zbog kojeg uspijevaju poslovati.  – Imamo redovite domaće mušterije, no mi radimo pretežno za inozemstvo, najviše Austriju i Mađarsku. To nas spašava. Proizvodimo serijski za tamošnje dućane. Stranci si mogu priuštiti više različitih pari cipela uz odijela, a kod nas se većinom traži klasičan dizajn koji se može nositi u raznim prigodama – govori Budišević.

Više od polovice mušterija Zdravka Igreca, vlasnika obrta Igrec u Jurišićevoj, također su stranci, oni vezani obiteljski ili poslovno uz Hrvatsku. Kaže da prepoznaju kvalitetu, ali i cijenu. U Europi ručno rađena cipela stoji petsto eura, a u Hrvatskoj se može kupiti za dvjesto. Dodaje da su se navike domaćih kupaca promijenile. – Generacije koje stasaju i kreću u prve poslove, nisu naviknute na cipele. Od malena hodaju u mekoj sportskoj obući od umjetnih materijala, a većinom rade u centrima s glatkim podovima. Teško im je hodati u obući bez gume – govori Igrec. Budućnost je zagrebačkih postolarskih obrta, ako je ima, izvan granica Hrvatske. Nekada smo bili država s najkvalitetnijom kožom za izradu cipela, a danas se sav materijal uvozi. Proizvodnje u Hrvatskoj nema. Ako država ne promijeni stav prema obrtnicima, slažu se svi, kada odu u mirovinu, neće biti nikoga da preuzme posao i nastavi tradiciju. Zagrebački postolarski obrti postojat će samo na fotografijama stranih turista.

>>Zagrebačke postolare 'gazi' jeftina uvozna obuća

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije