Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u savskoj

Nakon odlaska šatora uredit će se park na Trgu Nevenke Topalušić

Savska 66
Foto: Pixel više
1/7
13.05.2016.
u 16:00

Ideja o uređenju potekla je od pripadnika Gromova i ATJ Lučko, a prema ideji arhitekta Jurice Barišića spomenik braniteljici bit će postavljen na ulazu sa Savske. Park je zamišljen kao prostor za odmor i opuštanje, ali i mjesto na kojem branitelji mogu zapaliti svijeću i biti u mislima sa suborcima

Nakon uklanjanja prosvjedničkog šatora Trg Nevenke Topalušić dobit će novo ruho. Na platou ispred Ministarstva branitelja u negdašnjoj Savskoj 66 otvorit će se park, mala zelena gradska oaza s klupama, travnatim površinama, stablima i kamenim “otocima” prepunim cvijeća.

Ipak, središnje mjesto parka bit će posvećeno hrvatskoj braniteljici koja je tragično preminula u prvim danima prosvjeda i čije ime nosi ovaj zagrebački trg.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Riječ je o spomeniku koji će biti premješten s dosadašnje lokacije na vrhu stubišta ispred Ministarstva pa postavljen na suprotnoj strani parka, na budućem ulazu na Savskoj cesti. Ideja o uređenju parka potekla je od branitelja nedugo nakon smrti Nevenke Topalušić, prije svega, njezinih suboraca iz Druge gardijske brigade Gromovi, ali i pripadnika ATJ Lučko koji su joj željeli odati počast.

Odlazak crne mambe

S Miodragom Demom, voditeljem Gradskog ureda za branitelje, odmah su našli zajednički jezik. Uostalom, brigadir Demo i sam je umirovljeni pripadnik Gromova i suborac Nevenke Topalušić.

– Bila je u mojoj, prvoj bojnoj, poznatoj kao Crne mambe. Odmah nakon njezine smrti razmišljali smo kako joj se odužiti i tada je rođena ideja o imenovanju trga njezinim imenom, što smo i realizirali lani krajem prosinca, potom i o uređenju trga – kaže brigadir Demo.

Prijedlog idejnog rješenja potpisuje arhitekt Jurica Barišić, a prema njegovoj zamisli park će biti popločan betonskim kockama, no prevladavat će zelenilo, iz simboličnih razloga.

Foto: Pixel više

– Park je zamišljen kao prostor za odmor i opuštanje, ali i mjesto na kojem branitelji mogu zapaliti svijeću i biti u mislima sa svojim suborcima, kako s Nevenkom Topalušić tako i s onima koji su poginuli za Hrvatsku. Predvidio sam puno cvijeća koje će otjerati tmurne i turobne uspomene i koje će posjetiteljima parka pružiti mir – objašnjava Barišić, koji je idejno rješenje napravio gotovo preko noći, na molbu prijatelja iz braniteljske populacije.

Platit će Grad

Budući da je prostor na platou ispred Ministarstva branitelja zadane veličine i relativno malen, uz te je elemente izvukao maksimum, slažu se u Uredu za branitelje koji će, nakon izrade prijedloga idejnog rješenja, raspisati natječaj za izvedbeni projekt.

– Kako cijena radova ne bi trebala prijeći 200 tisuća kuna, troškove bi mogao snositi Grad Zagreb, ali pozvat ćemo i Ministarstvo branitelja da sudjeluje ako to želi. Nadam se da će biti interesa. Ne bude li, trošak ćemo snositi sami. Nevenka to zaslužuje – kaže Miodrag Demo.

U rat je, podsjeća, otišla u listopadu 1991. s Gromovima, skupa sa suprugom Brankom, a za njima je otišao i 18-godišnji sin Dubravko, dok je dvoje djece ostavila kod majke i otišla na ratište. Sudjelovala je i u Oluji, a u Banovini je tada naišla na ranjenike, među kojima je bio i sin Dubravko. Kao pripadnica Crnih mambi teško je ranjena u akciji Una, zbog čega je u invalidskim kolicima provela dva desetljeća.

Prije tragične smrti suborcima je rekla da će s prosvjeda otići samo mrtva. Uspomenu na Nevenku uskoro će moći čuvati u tišini parka koji nosi njezino ime.

Komentara 12

ŠO
Šokac1
18:04 13.05.2016.

Gđo Rašović, za vojničku postrojbu spomenutu u tektsu nominativ je "bojna", lokativ "bojni", a ne "bojnoj". Izraz bojna je imenica, a ne pridjev; nakon 26 godina postojanja Hrvatskih oružanih snaga moralo se već odavno naučiti hrvatske vojničke izraze i pojmove.

MT
mtintilinic
17:49 13.05.2016.

e tak, puteljak po dijagonali i klupice u sredinu, da se više ne može ni jedan šator staviti haha :-)

CI
cinbenik
18:45 13.05.2016.

Uz sve duzno postovanje Nevenki kao braniteljici,ovo je manipuliranjem mertvim i umjesto da organizatori satorasa odgovaraju za istjerivanje invalida u sator,nama se nazor namecu trgovi sa imenima nepotrebno stradale ,koja je ucestovala u neprijateljskom djelovanju prema puno legalnijoj vladi ii presedniku,a izrodili su nam nenarodnu vlast,sumnjivo legalnu presednicu podjela i raseljavanja Hrvata ,pa nam se citav svijet smije u shvacanju lazno domoljubne demokracije.....Ima puno vecih branitelja po kojima bi se trebale zvati ulice i trgovi....Ovo je silovanje Hrvata i Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije