Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobitnici nagrade Luka Ritz

'Najvažnije mi je vidjeti osmijeh na dječjim licima'

14.11.2014., Zagreb, I. gimnazija - Barbara Rubinic, dobitnica nagrade Luka Ritz - nasilje nije hrabrost. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Autor
Sandra Golemac
15.11.2014.
u 17:46

Barbara Rubinić već gotovo dvije godine volontira u Specijalnoj dječjoj bolnici Gornja Bistra

U drugom razredu srednje škole počela je volontirati iz – znatiželje. Otišla je u Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra gdje je očekivala da će doživjeti samo patnju djece koja su bolesna i osamljena. No, kada je vidjela osmijeh na njihovim licima od dragosti jer ih se netko sjetio i došao provesti vrijeme s njima, to je za Barbaru Rubinić bio ključni trenutak. Shvatila je da istinski želi volontirati.

Marljiva volonterka

Već gotovo dvije godine odlazi u bolnicu posjetiti svoje dvije štićenice, 17-godišnju Mihaelu i 9-godišnju Karolinu. Šeću se po bolnici, razgovaraju ili se igraju. Karolini pere zube i hrani je jer ne može sama, a s Mihaelom uči zbrajanje, oduzimanje, čitanje i pisanje. Provede s njima i do tri sata dnevno.

Ova marljiva maturantica I. gimnazije dobitnica je nagrade Luka Ritz – nasilje nije hrabrost. Učenica je generacije, predsjednica Volonterskog kluba u školi, organizira akcije za beskućnike u Samostanu Majke Tereze i za starije i nemoćne osobe Doma Sesvete, sudjeluje u radionicama o vršnjačkom nenasilnom rješavanju sukoba, a pomaže i siromašnoj djeci u Africi. Kada nije u školi ili ne volontira, onda čita knjige ili je s društvom u gradu.

Sastavak o toleranciji

– Najvažnija je organizacija. Trenutačno imam najmanje vremena za sebe, ali to mi sada i nije toliko bitno jer me volontiranje ispunjava. Presretna sam zbog nagrade jer je netko prepoznao moj rad, a i nadam se da ću inspirirati druge na volonterstvo – poručila je skromna Barbara te dodala kako je u osnovnoj školi pisala sastavak o toleranciji i Luki Ritzu te nije ni slutila da će dobiti istoimenu nagradu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije