Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Najteži zadatak iz matematike riješio Vlatko Crnković

Uza zagrebačke, na natjecanju su bili i učenici iz Slavonskog Broda, Rijeke i Zadra. Pripreme za natjecanje učenici počinju u listopadu, a završavaju u svibnju
14. rujna 2012. u 08:36 1 komentara 822 prikaza
ucenici
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL

Bilo je potrebno nekoliko sati mozganja, no ideja za rješenje došla je u pravi trenutak. Stati na kraj geometrijskom zadatku i to prije svih drugih natjecatelja na matematičkoj olimpijadi u Švicarskoj, uspjelo je učeniku iz XV. gimnazije (MIOC), sedamnaestogodišnjaku Vlatku Crnkoviću.

Prvi nastup na natjecanju

Iako se u Zagreb vratio bez pojedinačne medalje, mladi matematičar ipak je bio najspretniji.

– Nije bilo pretjerano komplicirano, no nekoliko sati gledao sam u zadatak, a ideja o rješenju rodila se iznenada. Kada sam shvatio o čemu je riječ, odnosno da se tri točke nalaze na istom pravcu, trebalo mi je manje od pola sata da zadatak i riješim – kazao je Crnković.

Prvi nastup na međunarodnom natjecanju gimnazijalcima poznatog MIOC-a Vlatku Crnkoviću i Mihaelu Maroviću prošao je i više nego dobro, a s kolegama iz Zadra, Slavonskog Broda i Rijeke kao reprezentativci Hrvatske osvojili su broncu, bili su treći od deset država srednje Europe.

Budući student Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i student Fakulteta elektrotehnike i računarstva proveli su sate i sate na pripremama za olimpijadu, no na kraju se sve to isplatilo.

– Pripreme počnemo već u listopadu, a završimo u svibnju. Pomažu nam profesori, bivši učenici škole, a možda je baš netko od njih postavio taj komplicirani zadatak i poslao na olimpijadu kako bismo morali toliko razmišljati – našalio se Mihael.

Velika podrška škole

Ukupno su riješili osam zadataka i to u pet sati, a samo im je bod nedostajao do srebra. Mladi matematičari česti su gosti međunarodnih i domaćih natjecanja, a kako kaže ravnateljica Veronika Javor, za ovakve slučajeve uvijek ima novca i podrške.

– Njima ništa ne smije nedostajati. Oni su ono čime se ova škola ponosi. Uvijek pronađemo novac za takva natjecanja na koja idu naši učenici, a oni se nama vrate s medaljama – kazala je ravnateljica škole V. Javor.

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu