Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjakova tribina na Kvartoteci

Najesen dobivamo još jedan gradski vrt, sa 60 parcela

tribina
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/10
22.04.2016.
u 12:00

Na Kvartoteci na Ravnicama jučer su gostovali čelnici Ureda za poljoprivredu, najavivši uređenje novog vrta u Klari

Na jedanaest gradskih vrtova trenutačno svoju parcelu ima čak 2010 Zagrepčana, a najesen će priliku za uzgoj svojeg voća i povrća dobiti još 60 ljudi, i to u novozagrebačkom naselju Klara. Najavio je to jučer pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Emil Tuk na Večernjakovoj tribini na Ravnicama u sklopu Kvartoteke koju zajednički organiziraju Soundset Plavi, Grad Zagreb i Večernji list. Zemljište se trenutačno priprema te će se za nekoliko mjeseci raspisati javni poziv građanima, a da je projekt zaživio, objasnio je pročelnik Tuk, vidljivo je i po listama čekanja na vlastiti komad zemlje.

– Liste su duge i Zagrepčani su vrlo strpljivi čekajući da netko odustane od obrađivanja parcele ili da eventualno prekrši uvjete pod kojima ju je dobio - rekao je pročelnik Tuk te istaknuo kako su Zagrepčani veliki proizvođači, budući da grad broji više od šest tisuća registriranih OPG-ova.

Zagreb, međutim, rekao je zamjenik pročelnika Luka Čuljak, sam sebe ne može prehraniti pa u tu svrhu surađuje s proizvođačima iz Zagrebačke i ostalih županija.

–Najveći smo proizvođač jagoda, što smo registrirali kao brend “Jagodica Purgerica”, a potpore dobivaju svi zagrebački OPG-ovci, čak i ako rade na zemljištima, primjerice, u Zagrebačkoj županiji - objasnio je Luka Čuljak te dodao da se godišnje više od devet milijuna kuna izravne potpore podijeli poljoprivrednim gospodarstvima. Građane je zanimalo i što s alergenim biljkama, koje stvaraju sve više problema.

–Košnja ambrozije se kontrolira, a Zrinjevac više ne sadi biljke koje uzrokuju alergije - rekao je Emil Tuk, dok je za još jedan problem Zagrepčana, vrane, objasnio da se rješava podrezivanjem grana na kojima se gnijezde. Upozorio je sugrađane i da odlažu smeće u kante s poklopcima jer ptice ostaju tamo gdje ih se hrani.

Zabava na Kvartoteci nastavlja se i danas, kad na Ravnicama nastupaju Bang Banzag i Meritas, a sutra svira i Clone Age iz Čakovca.

Komentara 4

MI
MikiPrdekana
12:54 22.04.2016.

čobani nam još više posaljacuju Zagreb sa nekim vrtovima gdje se sadi povrce

TH
than
01:25 23.04.2016.

Ma super... Nema zdravijeg povrca i voca u blizini prometnica.... Svako pozeli da time hrani svoju djecu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije