Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Najdojmljiviji je Gaping Gill i najveća podzemna dvorana UK-a

Peteročlana ekspedicija za 18 je dana prošla oko 7000 kilometara i posjetila gotovo sve speleološke znamenitosti Ujedinjenog Kraljevstva.
13. rujna 2010. u 19:10 1 komentara 7 prikaza
'speleolozi03_nnn_gra_020910'
Foto: ''

Dok je većina Samoboraca uživala u toplini ljetnih dana, Speleološki klub Samobor i ove je godine tople kolovoške dane proveo u podzemlju... Što su sve doživjeli na dva i pol tjedna dugoj speleološkoj ekspediciji po Škotskoj, upitali smo speleologa Krešimira Motočića.

– Cilj nam je bio upoznati podzemni svijet Škotske i povezati se s tamošnjim speleolozima – objašnjava Motočić i predstavlja Darka Henca, Morenu Želju Želle, Tatjanu Vujnović i Ivanu Ilijaš, članove peteročlane samoborske speleološke ekspedicije, koja je od 3. do 21. kolovoza obišla gotovo sve najznačajnije speleološke znamenitosti Ujedinjenog Kraljevstva. Što ih se najviše dojmilo?

– Posjetili smo Rana Hole – Claonaite Cave, najveći speleološki sistem u Škotskoj dug oko tri kilometara i dubok 120 metara, špilju Allt Nan Uamh Stream Cave dugu oko 900 metara i prepunu vodenih tokova i slapova, Smoo Cave u Durnessu, brojne turističke destinacije poput Loch Nessa, Gearrannan Blackhouse Villagea u kojem kuće još uvijek izgledaju kao prije 300 godina i najdublji speleološki objekt u UK-u Ogof Ffynnon Ddu... Ipak, ništa se ne može uspoređivati s Gaping Gillom, sistemom dugim oko 16 kilometara s 21 ulazom, ulaznom vertikalom od 100 m u koju ponire rijeka i najvećom podzemnom dvoranom u Ujedinjenom Kraljevstvu – prisjeća se Motočić i dodaje jednu zanimljivost. Jednom godišnje glavnu dvoranu te špilje za 10 funti pomoću vitla mogu posjetiti i zainteresirani turisti.

Matija Vuica
Iskroji svoj život
Matija Vuica: Unikati i rad po mjeri nikada neće izaći iz mode

A1 izdvaja za Vas

  • speleonaut:

    Dodatak tekstu i isprika Tei, u ekspediciji je sudjelovala i Tea Selaković iz SOV-a (Speleološki odsjek Velebit, Zagreb)