Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Speleolozi

Najdojmljiviji je Gaping Gill i najveća podzemna dvorana UK-a

'speleolozi03_nnn_gra_020910'
''
13.09.2010.
u 19:10

Peteročlana ekspedicija za 18 je dana prošla oko 7000 kilometara i posjetila gotovo sve speleološke znamenitosti Ujedinjenog Kraljevstva.

Dok je većina Samoboraca uživala u toplini ljetnih dana, Speleološki klub Samobor i ove je godine tople kolovoške dane proveo u podzemlju... Što su sve doživjeli na dva i pol tjedna dugoj speleološkoj ekspediciji po Škotskoj, upitali smo speleologa Krešimira Motočića.

– Cilj nam je bio upoznati podzemni svijet Škotske i povezati se s tamošnjim speleolozima – objašnjava Motočić i predstavlja Darka Henca, Morenu Želju Želle, Tatjanu Vujnović i Ivanu Ilijaš, članove peteročlane samoborske speleološke ekspedicije, koja je od 3. do 21. kolovoza obišla gotovo sve najznačajnije speleološke znamenitosti Ujedinjenog Kraljevstva. Što ih se najviše dojmilo?

– Posjetili smo Rana Hole – Claonaite Cave, najveći speleološki sistem u Škotskoj dug oko tri kilometara i dubok 120 metara, špilju Allt Nan Uamh Stream Cave dugu oko 900 metara i prepunu vodenih tokova i slapova, Smoo Cave u Durnessu, brojne turističke destinacije poput Loch Nessa, Gearrannan Blackhouse Villagea u kojem kuće još uvijek izgledaju kao prije 300 godina i najdublji speleološki objekt u UK-u Ogof Ffynnon Ddu... Ipak, ništa se ne može uspoređivati s Gaping Gillom, sistemom dugim oko 16 kilometara s 21 ulazom, ulaznom vertikalom od 100 m u koju ponire rijeka i najvećom podzemnom dvoranom u Ujedinjenom Kraljevstvu – prisjeća se Motočić i dodaje jednu zanimljivost. Jednom godišnje glavnu dvoranu te špilje za 10 funti pomoću vitla mogu posjetiti i zainteresirani turisti.

Komentara 1

SP
speleonaut
09:56 14.09.2010.

Dodatak tekstu i isprika Tei, u ekspediciji je sudjelovala i Tea Selaković iz SOV-a (Speleološki odsjek Velebit, Zagreb)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije