Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMILE SCENE

Građani u šoku zbog pomora ptica na zagrebačkim ulicama: Veterinari objasnili što se dogodilo

Zagreb: Golubovi potražili osvježenje u Manduševcu
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
29.07.2021.
u 15:18

Neke ptice nerado se miču iz kvartova u kojem su odrastale, pa ako im mi ne pomognemo, one dehidriraju – situaciju objašnjava Ingeborg Bata, voditeljica stručne veterinarske službe u Zoološkom vrtu

Zbog visokih vrućina, po ulicama Zagreba sve se češće mogu primjetiti nemili prizori: uginule ptice, dehidrirane zbog nedostatka pristupa svježoj vodi, leže po ulicama kvartova poput Trnjanske Savice, koji su se žale na neugodne mirise. Celzijusi su, naime, toliko visoki da se na asfaltu gotovo može ispeći jaje, a temperature će u idućim danima postati još više. Pticama ovakva situacija jako teško pada, a kako u nekim kvartvoima ne postoje javni izvori vode poput potoka ili česmi, mnoge od vrućina i ugibaju.

- Vrućine su vrlo velike, tlakovi se mijenjatju, a životinje, ako ne žive uz izvore vode ili na Sljemenu, ovise o nama kako će se napojiti. Neke ptice nerado se miču iz kvartova u kojem su odrastale, pa ako im mi ne pomognemo, one dehidriraju – situaciju objašnjava Ingeborg Bata, voditeljica stručne veterinarske službe u Zoološkom vrtu. Apelira zato na stanovnike da životinjama ostavljaju vodu, ali i hranu jer je sve veći broj životinja koja zaprima u Službu pothranjen.

- To znači da ne mogu doći do hrane. A zna se da je životinja zdrave gojaznosti općenito zdravija, a ona mršavija pod većim rizikom da oboli – ističe.

U slučaju da primjete truplo uginule ptice, Zagrepčani se ne moraju obraćati Čistoći, već će tijela ukloniti Higijeničarska služba, koja obavlja poslove uklanjanja životinjskih lešina i nusproizvoda životinjskog podrijetla koji nisu za prehranu ljudi s javnih površina Grada Zagreba. Kontakt je 091/3300-574, a operateru treba javiti točnu lokaciju tijela.

- Mi ćemo doći u roku od 24 sata, a građani ne moraju napraviti ništa nego nam javiti. Nema nikakvog straha od zaraze niti je potrebno raditi nekakve mjere opreza – kažu u Higijeničarskoj službi.

Ključne riječi

Komentara 23

FJ
franz joseph
16:56 29.07.2021.

5G garant

PE
Pears
16:43 29.07.2021.

Svi koji kažu da nije od korone su teoretičari zavjere

Avatar fidelio
fidelio
19:01 29.07.2021.

Dok sam bio mali, baka je rezala tetrapak od mlijeka i pticama po grmlju ostavljala vodu. Tako su radili i mnogi susjedi, jer su došli u novi dio grada (tada) mahom sa sela i znali su da je čovjek u suživotu sa životinjama. A danas smo samo šokirani, šokirani kažem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije