Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrijedna inicijativa

Na Vrbanima tijekom cijelog ljeta održavat će se eko-plac i razmjena robe, evo detalja

Foto: Privatan album
1/2
11.07.2023.
u 10:45

Plac i razmjenu možete posjetiti svake subote 9,30-11,30h, na adresi Rudeška 142 s dvorišne strane. Ulaz je slobodan i svi su dobrodošli.

Jeste li znali da kvart u kojem žive tisuće stanovnika u metropoli, nema svoj društveno-kulturni centar, knjižnicu ili tržnicu, stoga je tu funkciju na sebe preuzela ekipa Vestiguma koji je građanska organizacija koja u nedostatku sadržaja, kvartu nastoji ponuditi korisna društvena događanja.

Velike ljetne vrućine i prazne zagrebačke ulice smanjili su broj takvih događaja, ali ekipa s Vrbana ne odustaje i priprema bogat ljetni raspored. Tako primjerice svake subote možete posjetiti eko plac i razmjenu odjeće (iznimka je praznik 5. kolovoza).

- Eko plac znači da podržavamo male, lokalne i ekološke OPG-ove , te potičemo građane da na tržnicu nose platnene vrećice, posude i povratne boce za mliječne proizvode - pojašnjavaju organizatori.

Foto: Privatan album

Podsjetimo, Europska komisija je prije nekoliko dana predstavila paket zakona u vezi s "održivim korištenjem prirodnih resursa", koji uključuje novu "Uredbu EU o sjemenu" i zakonski prijedlog za deregulaciju "Novog genetskog inženjeringa".

Oba nacrta zakona jako su loša i za čuvanje sjemenja i bioraznolikosti i za zaštitu potrošača s jedne strane, dok s druge uvelike pogoduju tome da korporacije preuzmu sjeme i hranu u EU - jer nacrt zakona uskraćuje pravo poljoprivrednicima na sjeme i potrošače ne informira o GMO namirnicama jer ih izjednačuje sa konvencionalnima, smatraju udruge.

- Mi još od 2011. godine od kada smo osnovali udrugu, provodimo aktivnosti podrške OPG-ovima, poticanju urbanog vrtlarenja i općenito vlastitom uzgoju hrane, čuvanju sjemenja, te općenito smatramo kako je važno znati odakle dolazi hrana koju jedemo i biti prijatelj sa čovjekom koji hranu za nas uzgaja - poručuju iz Vestiguma.

POVEZANI ČLANCI:

Druga aktivnost, razmjena odjeće, pak predstavlja oblik druženja uz nabavu odjevnih predmeta na način da ih se razmjenjuje - umjesto kupuje. Svi su dobrodošli - bitno je ponijeti do 10 komada lijepe, čiste i očuvane odjeće, te se obratiti volonterima koji će vam pomoći pronaći isto tako lijepe, čiste i očuvane komade odjeće.

- Zašto? Zato jer je više od pola odjeće koju nosimo - plastika. Plastika je u zadnjih dvadeset godina premašila i vunu i pamuk u proizvodnji, zbog brze i jeftine proizvodnje. Ipak treba znati da se neopisive količine vode troše za proizvodnju - za samo jednu pamučnu majicu potrebno je oko 2700, a za jedne traperice 7600 litara vode. Mi kažemo - NE HVALA BRZOJ MODI i već godinu i pol potičemo građane na razmjenu odjeće - navode organizatori.

Plac i razmjenu možete posjetiti svake subote 9,30-11,30h, na adresi Rudeška 142 s dvorišne strane. Ulaz je slobodan i svi su dobrodošli. Ovaj tjedan u udruzi se događaju i kreativne radionice za djecu na praznicima, izrađuju se BFF Pletene narukvice, dok odrasli mogu doći slikati, naučiti plesti košarice od rafije, vesti ili izraditi svoj biljni terarij. Za ulaz na radionice potrebne su prijave i primaju se donacije za troškove materijala i prostora. Novosti i rasporede ove aktivne udruge možete pratiti na njihovim društvenim mrežama.

VIDEO Terenska ekipa iz Domovca spasila lisicu u Markuševcu pa je pustili u šumu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije