Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne propustite

Na vlastitu odgovornost! Uđite u podmornicu iz 2. svjetskog rata

podmornica (1)
Patrik Macek/PIXSELL
19.03.2013.
u 09:40

Podmornica će za posjetitelje Tehničkog muzeja biti otvorena od 23. do 30. ožujka a za razgled je potrebno zadovoljiti uvjete kako ne biste u njoj zaglavili

Kako izgleda podmornica iz Drugog svjetskog rata, kako su u njoj vojnici navigirali, koje su oružje koristili, kako su u njoj preživljavali? Odgovore na ta i mnoga druga pitanja pronađite u Tehničkom muzeju u Zagrebu koji u kratkom razdoblju od 23. do 30 ožujka zainteresiranima otvara vrata podmornice. 

- „Džepna“ podmornica CB-20 (kod nas nazvana „Mališan“), proizvedena je 1943. godine u Italiji, a danas je jedinstveni primjerak u svjetskim razmjerima (napravljeno ih je svega dvadesetak primjeraka). Kompletna je i originalna. Naoružana s dva torpeda služila je za uništavanje lučkih postrojenja, transportnih i ratnih brodova. Djelovala je na Sredozemnom i Crnom moru, a kasnije i na Jadranskom moru. U njezinoj unutrašnjosti boravila je četveročlana posada, kažu u muzeju napominjući kako se u podmornicu ulazi na vlastitu odgovornost.

Da ne bi zaglavili

Ulaz u podmornicu bit će moguć radnim danom (osim ponedjeljka) od 10 – 14 sati (ulaznice za 10, 11,  12 i 13 sati) te za vikend od 10 do 13 sati kada će se podmornica razgledavati u 10, 11 i u 12 sati. Mogućnost razgleda oko 36 osoba na sat. 

- Da bi priča imala smisla i bila u potpunosti uspješna postoje određena ograničenja za razgledavanje uvjetovana konstrukcijskim značajkama podmornice i „gabaritima“ posjetitelja, jer u svim drugim predimenzioniranim slučajevima ostajete zaglavljeni na ulazu u podmornicu, napominju u muzeju. 

Preporuka je, stoga, odjenuti hlače (za dame)  ili sportsku odjeću s prikladnom obućom bez povišenih peta i sa gumenom potplatom, a maksimalno posjetitelji mogu težiti do 120 kilograma, uz najveći opseg struka do 130 cm. 

Ulaz u podmornicu moguć je isključivo uz posebnu ulaznicu koja se može kupiti na blagajni Muzeja po cijeni od 15 kn, a ista vrijedi i za razgledavanje stalnog postava Muzeja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije