OD 8. DO 18. SVIBNJA

Na Tuđmanov trg vraća se popularni Pizza Festival: Stižu poznati majstori, a na programu i radionice, kino na otvorenom...

Foto: PR Pizza Festivala Zagreb
1/32
29.04.2025.
u 16:24

Centralni bar bit će opet zadužen za sva tekuća pitanja i pratiti talijanske delicije izvrsnim vinima, pjenušcima, rakijama, pivom i raznim bezalkoholnim pićima. Korisnici ZABA Mastercard kartica svakoga će dana od 18-19 sati moći uživati u Happy Hour popustima od deset posto, a vraća se i ultrapopularni Food kviz powered by METRO u režiji i pod voditeljskom palicom Domagoja Jakopovića

Kakvog su okusa Etna, Stromboli ili pak Magma, čije će tijesto ili pak kreativne kombinacije vrhunskih nadjeva biti najveći favoriti, kakva iznenađenja spremaju veseli i opičeni Zagorci, ali i tvorac Dubai groznice, doznajte već 8. svibnja kada počinje četvrti Pizza Festival Zagreb. Mnogima najdraži street food festival posvećen najpopularnijem jelu na svijetu vraća se na Trg dr. Franje Tuđmana, a tijekom deset dana posjetitelji će imati prilike uživati i u bogatom popratnom programu, radionicama, kvizovima, filmovima na otvorenom, nastupima DJ-a... 

Delicije će se nuditi na 11 kućica, a među predstavljačima su i već provjereni majstori kao što je zagrebački Al Dente koji stiže sa šest pizza, od kojih je svaka prava umjetnost okusa. – Naše pizze pričaju jedinstvenu priču, utkanu u savršeno tijesto koje spaja tradiciju klasične Napoletane i Canotta, s izraženim, prozračnim i napuhanim rubovima. Na ovu posebno osmišljenu podlogu pažljivo slažemo sastojke vrhunske kvalitete: Fior di Latte mozzarellu, koju nabavljamo iz male obiteljske mljekare u blizini Napulja, te sočne San Marzano rajčice i kremastu burratu, svježe dopremljene iz Napulja i od malih lokalnih proizvođača. Svaki zalogaj odražava strast prema autentičnom okusu i posvećenost tradiciji – kažu iz popularne pizzerije. 

Na Pizza Festivalu će, kažu, ostati vjerni klasici te predstaviti pizze Margherita di Bufala, Mortadela & Stracciatella, Prosciutto & Stracciatella, Piccante, Piccante 2.0 te Bresaola & Burrata. I ove godine svoje će delicije nuditi i Pizza Re, pizzerija koja već četvrtu godinu oduševljava zaljubljenike u autentične Napoletana pizze. Pod vodstvom braće Cvetko, ove godine na Festival donose pet neodoljivih pizza: klasičnu Margheritu, bogatu Capriciosu, vatrenu Picante, popularnu Mortadelu te svoju posebnu pizzu kuće Pizza Re. Njihova tajna krije se u izradi tijesta koje fermentira najmanje 48 sati koristeći posebno certificirano brašno odobreno od Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN). 

Na Tuđmanov trg vraća se i legendarna ekipa iz Pizza Social Cluba koja se već godinama ističe svojom kvalitetom, brzinom i nepogrešivo savršenim pizzama. Prepoznatljivi su po hrskavim pizzama s punijim rubom, što je stilski kombinacija napoletane i romane, a nakon što su lani oduševili svojim klasicima te pobrali ovacije za Biancu koju su nadjenuli truffle riccotom, flor di latte mozzarellom, buđolom, porilukom i crispy kaparima, za ovu godinu spremaju nova iznenađenja. 

Ljubitelje sicilijanskog stila pizze debljeg tijesta razveselit će pak vijest da će na Pizza Festivalu i ove godine sudjelovati zagrebački RougeMarin koji je poznat po svojoj sicilijanskoj pizzi. – Ova je pizza također poznata i kao focaccia s dodacima pa je zovu i ’sfincione’, odnosno na Siciliji ’sfinciuni’. Nekoliko je faza pripreme, počevši od uzgajanja startnih kultura (kvasca), što sami radimo, do pripreme i dizanja tijesta te pečenja tijesta. Na pečeno tijesto stavljamo umak od rajčice, ribanu mozzarellu pa sve zajedno još jednom zapečemo. Na kraj poslužujemo ju sa svježim dodatcima – otkrivaju iz RougeMarina koji stiže s pet pizza koje redom donose prave erupcije okusa. Četiri su nazvane po aktivnim talijanskim vulkanima, dok je peta nazvana po vulkanskoj magmi. Etna tako spaja bolognese umak, grašak, mozzarellu, goudu, brioche mrvice, marinirane artičoke, marinirane masline, ukiseljeni patlidžan, ukiseljenu ljutiku i ukiseljene gljive. Stromboli se može podičiti umakom od rajčica, mozzarellom, inćunima, mariniranim artičokama, ukiseljenim šampinjonima, maslinama leccino, motarom i maslinovim uljem. Vesuvio osvaja umakom od rajčica, mozzarellom, roast beefom, tonnatom, ukiseljenom rotkvicom, kaparima i rikulom. Vulcano usprkos imenu stiže s nježnim notama umaka od rajčice, mozzarelle, artičoke, ricotte, bosiljka, te maslinovim uljem s češnjakom. Magma pak najavljuje snažne okuse s umakom od rajčica, mozzarellom, pikantnom salamom i medom s chilijem.

predstavit će se ondje i Zagyland, jedina pizzeria u istočnom dijelu Zagorja koja radi isključivo pizze po originalnoj talijanskoj recepturi s provjerenim kvalitetnim talijanskim sastojcima. U kratko vrijeme prepoznata je po kvaliteti kako od stručnih kritičara tako i svakodnevnih gostiju. "Opičeni i veseli Zagorci" premijerno su oduševili na prošlogodišnjem Pizza Festivalu, a kako doznajemo, za ovu prigodu pripremaju i jedinstvenu pizzu u Hrvatskoj, koja kako kažu, nema veze ni s kebabom ni ananasom. Donose nam ukupno četiri pizze: Margheritu, Cezar, pizzu Iznenađenje i pizzu kuće Zagyland.

Fanovi pizze fritte moći će pak uživati u slasnim prženim pizzama na istoimenoj kućici, jer Pizza Fritta sprema nove kreativne kombinacije svojih calzone pizza prženih u dubokom ulju, koje osvajaju hrskavošću tijesta i slasnim topljenim punjenjem.
Dodatni talijanski štih na Pizza Festival donosi pak kućica Pastemisee koja priprema svježu tjesteninu u kolutovima Grana Padano sira. Nudi dva jela, a to su slavni talijanski Cacio e pepe, kremasta tjestenina u umaku od sira i tostiranog papra, te tjesteninu s tartufima i to svježe naribanim u svakoj porciji. Tjestenina na Pastamisee kućici, poručuju, nije samo obrok, već cijeli doživljaj jer se svaka porcija priprema pred očima gostiju u ogromnim kolutovima sira koji plijene pažnju. – Oduševili smo sve na Adventu, a sad se vraćamo još bolji – govori ekipa s Pastamisee kućice, ispred koje su se pred koji mjesec stvarali ogromni redovi. 

Za uživanje u pravom talijanskom gelatu u bit će zadužen talentirani pastry chef Juraj Klepić koji je nakon adventskih Dubai fritula, na ovogodišnjem Asian Street Food Festivalu uspio još i više oduševiti fanove pistacije, belgijske čokolade i kadaifa svojom Fry Dubai slasticom. Osvježenje će se pak tražiti u kreativnoj koktel radionici Ginglebellsa gdje miksaju nova specijalna izdanja koktela i Spritzeva koji će s notama bosiljka prizivati onaj istinski talijanski "dolce vita" stil uživanja u životu. Centralni bar bit će opet zadužen za sva tekuća pitanja i pratiti talijanske delicije izvrsnim vinima, pjenušcima, rakijama, pivom i raznim bezalkoholnim pićima. Korisnici ZABA Mastercard kartica svakoga će dana od 18-19 sati moći uživati u Happy Hour popustima od deset posto, a vraća se i ultrapopularni Food kviz powered by METRO u režiji i pod voditeljskom palicom Domagoja Jakopovića.

Jedinstveni doživljaj koji spaja vrhunsku tehniku, autentične okuse, dobru atmosferu i savršen komad pizze, upravo onakav kakav gledamo na ulicama Napulja, posjetitelje očekuje 15. svibnja s početkom u 17 sati, kada KitchenAid Hrvatska organizira svoju prvu kulinarsku radionicu na otvorenom. Radionica je posvećena izradi prave napoletanske pizze, a vodit će je poznati kuhar i KitchenAid ambasador Vedran Bošković, koji će polaznike voditi kroz svaki korak – od prve gramaže brašna, do posljednjeg hrskavog zalogaja iz peći. Bit će to dvosatno iskustvo ispunjeno znanjem, mirisima i uživanjem, a polaznici će naučiti kako zamijesiti savršeno tijesto koristeći KitchenAid Artisan mikser, kako razumjeti fermentaciju, oblikovati tijesto kao pravi pizzaiolo, te koje su male tajne velike pizze.

A dok tijesto odmara, uz osvježavajuća pića, opuštenu glazbu i sjajnu ekipu, sudionici će peći vlastitu pizzu i uživati u svakom trenutku. Na kraju će kući nositi vlastito tijesto, spremno za hladnu fermentaciju i pečenje dan kasnije, diplomu o sudjelovanju na radionici, kao i KitchenAid goodie bag za nastavak inspiracije kod kuće. Filmofile očekuju čak dva termina za Staropramen Movie Night, 9. i 16. svibnja, a zabavu i razonodu za najmlađe osigurat će omiljeni Zagi eventi s trampolinima, bungee trampolinima i napuhancima. Ljubitelji umjetnosti i vina moći će sudjelovati u kreativnoj Pinelli i vino radionici a svih dana festivala nezaboravnu atmosferu uz bezvremenske talijanske canzone i svjetske hitove stvarat će vrhunski DJ-i što ih je okupio Ozren Kanceljak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije