Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Asian Street Food Festival

Na Strossmayerovu trgu gušta se u onigiriju i burgeru s kimchijem, a možete se počastiti i wagyu govedinom

Asian Street Food Festival u Zagrebu
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/18
19.06.2023.
u 18:01

Ljubitelji sushija zasigurno će kušati Cosmic berry s jagodama, lososom i mangom, a uz koktel Coast card šalje se razglednica. Manifestacija traje do nedjelje, a smjestila se na Strossmayerovu trgu

Pržene sushi rolice s potpisom chefa Melkiora Bašića, spicy korean burger Mate Jankovića, puding od manga te sočne gyoze samo su neki od specijaliteta azijske kuhinje koji se ovih dana mogu kušati na Strossmayerovu trgu, gdje se smjestio prvi zagrebački Asian Street Food Festival. Mirisi istočne kuhinje šire se iz osam gastrokućica, u preostale tri, među ostalim, miksaju se osvježavajući kokteli s aromama tradicionalnih azijskih začina, a do kraja festivala, koji traje do 25. lipnja, posjetitelje očekuje i bogat popratni program poput radionica slaganja sushija.

A kakve su porcije i cijene?

Uz četiri varijante onigirija, u jednoj od kućica prema Bašićevim se receptima pripremaju i tradicionalne pržene sushi kocke, a najpopularnija je, kažu, ikura. Riječ je o prženoj sushi riži sa sezamom, soja-umakom, pikantnom srirachom te lososom i ikrom, a porciju s tri komada platit ćete nešto više od deset eura. Po istoj se cijeni nudi i u veganskoj varijanti, koju odlikuju dimljeni tofu s mousseom od graška s dodatkom aromatičnog đumbira.

VEZANI ČLANCI: 

Sushi se sprema i u kućici Jellyfish In Space, gdje je pak najtraženiji maštoviti Cosmic berry s jagodama, lososom i mangom, a rolicu razrezanu na osam komada platit ćete 13 eura. Za istu cijenu možete kušati i Starburst, slatko-slanu kombinaciju avokada, lososa, breskve i jabuke s umakom od egzotične marakuje, a nude i kozice u tempuri čija je cijena 12 eura.

Aromatičnim začinima nadopunjavaju se burgeri s Jankovićevim potpisom, među kojima onaj najpopularniji, sočna juneća pljeskavica u brioche pecivu s dodatkom azijskog kupusa, pikantnog kimchija, pečenog carskog mesa te gochujanga, odnosno chilli paste s majonezom, stoji devet eura. Ekipa iz kućice će vam preporučiti i neobičnu kombinaciju junećeg mesa i mariniranih kozica, čije okuse nadopunjuju tajlandska inačica coleslaw salate te majoneza od zelenog curryja. Taj ćete burger platiti deset eura, a možete ga kombinirati, primjerice, uz krumpiriće od batata s umakom od kečapa i majoneze s dodatkom sezamova ulja.

16.06.2023., Zagreb - Na Trgu Josipa Jurja Strossmayera odrzava se Asian Street Food Festival. Photo: Josip Regovic/PIXSELL
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Na spajanje domaćih namirnica s istočnjačkim okusima odlučio se pak chef Marko Palfi te posjetitelje oduševio sendvičem od crne slavonske svinje koji karakterizira mekan file u bijelom tostu s tonkatsu umakom, japanskom varijantom BBQ-a, te ribano mlado zelje. Cijena mu je 11 eura, a 14 više stoji najskuplja delicija na festivalu, sendvič od wagyu govedine.

Dugi redovi stvaraju se i ispred kućice Thai Thai, gdje Jenny i Pukky spremaju popularni Chicken satay. Pileći su to ražnjići marinirani u mješavini tajlandskih začina, poslužuju se s umakom od kikirikija, pikantnom salatom i lepinjom, a cijena im je deset eura.

– Dobro nam ide i puding od manga koji savršeno paše kao desert nakon nečeg konkretnog, a i idealno je ljetno osvježenje – preporučuje Sven Žnidarić. Slatku deliciju platit ćete pak četiri eura.

Radionice i igre za klince

Kineska varijanta knedli nudi se u Gyoza baru by Purple Monkey, gdje se spremaju u slanim, ali i slatkim verzijama. Hrskave su izvana i sočne iznutra, mesoljupci mogu birati preferiraju li gyoze punjene pilećim, pačjim ili pak svinjskim mesom, a u ponudi je i vegevarijanta s punjenjem od kupusa, luka i mrkve. Prodaju se u porcijama po šest komada za osam eura, 12 za 15 te 24 za gotovo 30 eura, a slatka verzija punjena jabukom te umakom od kokos kreme i cimeta stoji osam eura za porciju od šest komada.

16.06.2023., Zagreb - Na Trgu Josipa Jurja Strossmayera odrzava se Asian Street Food Festival. Photo: Josip Regovic/PIXSELL
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

A iz kućice Picnic, gdje zadarska ekipa sprema osvježavajuće koktele, možete ponijeti i suvenir naručite li, primjerice, Coast card, koji čine vodka infuzirana maslinovim uljem s dodatkom vanilije, limete, bosiljka i grejpa. Poslužuje se, naime, u čaši u obliku svjetionika, koju uz cijenu od 28 eura nosite kući.

VEZANI ČLANCI: 

– Poseban je i po tome što uz njega dolazi razglednica. Svatko tko ga kuša mora nam samo reći na koga je pomislio pri prvom gutljaju i mi toj osobi šaljemo razglednicu gdje god se nalazila – kaže koktel-majstor Maks Brkić.

Za podizanje atmosfere na festivalu zadužen je Ozren Kanceljak, a najmlađi se mogu zabaviti u Kids Zoni by Zagi, gdje ih očekuju brojne radionice, poput slikanja azijskih cvjetova, ili se okušati u starim kineskim igrama poput Tangrama. U četvrtak i subotu organiziraju se i besplatne radionice na kojima se može svladati umijeće zamatanja sushija, no potrebna je prethodna prijava zbog ograničenog broja sudionika. Ulaz na festival je besplatan, a može se posjetiti svakog dana od podneva do ponoći. 

GALERIJA Bageri komadaju zgradu u Paromlinskoj: Pogledajte kako se ruši ruglo u centru Zagreba

Asian Street Food Festival u Zagrebu
1/11

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije