Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19. izdanje

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu gledat će se čak 116 dokumentaraca, a dodjeljuju se i nove nagrade

U Kaptol Boutique Cinema dodjeljene su nagrade filmskog festivala ZagrebDox
Tomislav Miletic/PIXSELL
12.03.2023.
u 08:43

Dirtektor i glavni selektor festivala istaknuo je da su posebno ponosni na činjenicu da ih je Europska filmska akademija uvrstila u malen broj prestižnih festivala čiji se pobjednici izravno uključuju u trku za Europski Oscar

Za točno dva tjedna počinje 19. izdanje ZagrebDoxa, a ove godine na njemu će se u osam dana, od 26. ožujka do 2. travnja, gledati čak 116 dokumentarnih ostvarenja u 12 filmskih programa. Mjesto radnje je Kaptol Boutique Cinema, a za službenu festivalsku nagradu, Veliki pečat, ove se godine natječe 20 filmova u kategoriji međunarodnog  dokumentarnog filma i 20 naslova u regionalnoj konkurenciji.

-Ovogodišnji  ZagrebDox događa se u vremenima kada su loše godine, nadajmo se, iza, a one neizvjesne ispred nas. Svjesni toga, izabrali smo povratak u neku staru normalnost, no gledajući ipak krajičkom oka i prema mogućim iznenađenjima. Stoga taj međuprostor želimo popuniti sa stotinjak dokumentaraca koji tematiziraju puninu svijeta u kome živimo, jer smo uvijek našoj publici željeli pružiti što širi izbor kvalitetnih filmova. Uz povratak popularnih programa Happy Dox i Glazbeni Globus, uveli smo i neke nove, recimo Green Dox posvećen ekološkim temama- izjavio je direktor i glavni selektor festivala Nenad Puhovski.

Dodao je i kako su uveli i nove nagrade poput one za kratkometražni dokumentarac, a posebno su ponosni na činjenicu da ih je Europska filmska akademija uvrstila u malen broj prestižnih festivala čiji se pobjednici izravno uključuju u trku za Europski Oscar. 

Ovogodišnja međunarodna konkurencija okupila je niz filmskih naslova koji obrađuju globalno aktualne društvenopolitičke teme. Očekivano, jedna od gorućih tema danas je i rat u Ukrajini pa će se tako na "Doxima" moći pogledati niz filmova na tu temu. Dio naslova pokušat će odgovoriti na pitanja "Što znači biti žena" iz perspektive redatelja iz različitih zemalja. Na rasporedu je niz tema o klimatskim promjenama

Za Veliki pečat u regionalnoj konkurenciji ove godine konkurira 20 filmskih ostvarenja, a dotiču se širokog dijapazona tema, od ekologije preko obiteljskih i međuljudskih odnosa, suočavanja s prošlošću, pa do najvažnije sporedne stvari na svijetu, nogometa. Detalje o programu festivala proučite na njihovoj stranici i na duštvenim mrežama ZagrebDoxa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije