Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zastrašujući ili slatki?

FOTO Bizarno! Splićanin na poklon dobio bića iz noćne more: 'Tajnoviti divovski žohari mazni su ljubimci'

Foto: Vladimir Kinđerski
1/6
05.02.2022.
u 16:06

Zagrebački Insektarij- tvornica buba putem Facebooka donirao je nekoliko divovskih žohara

Imaju tri para nogu, neprobojni hitinski egzoskelet i dugačka ticala pa za mnoge predstavljaju bića iz noćne more. Postoji više od 3.500 vrsta žohara i dolaze u svim veličinama i varijantama, s krilcima ili bez, no samo 40 vrsta smatra se štetočinama. Žohari (Blattodea) smatraju se jednom od najuspješnijih životinjskih vrsta. Bez glave mogu živjeti danima, procijenjeno je kako su u stanju preživjeti i nuklearnu eksploziju, a odavno su shvatili kako im je zbog velikih zaliha hrane život uz čovjeka super.

Ljudska vrsta s druge strane baš ne uživa u njihovom društvu pa ih pokušava suzbiti, no to im ne uspijeva zbog toga što su otporni, snalažljivi, sramežljivi, hitri i tajnoviti. Aktivni su uglavnom noću što ljudima, dnevnim bićima, dodatno otežava pobjedu u tom tisućljetnom ratu. 

Pravi su kozmopoliti pa nastanjuju sve kontinente osim Antarktike, a žive u hijerarhijski dobro organiziranim kolonijama. Iako se mnogima od samog spomena žohara, diže kosa na glavi, oni koji egzotične vrste tih insekata drže kao kućne ljubimce, kažu kako se zapravo radi o zastrašujućim, no zanimljivim i maznim bićima. 

Tvrde to i u Insektariju- zagrebačkoj tvornici buba koja je ovih dana na svom Facebooku pokrenula neobičnu akciju. Njihova kolonija divovskih žohara (blaberus giganteus) toliko je narasla da su odlučili nekoliko njih pokloniti kao kućne ljubimce onome tko pogodi koliko teži jedinka žohara koji se smatra među najvećima na svijetu. 

Uključili su se brojni Facebook korisnici iz čitave Hrvatske. Točan odgovor, devet grama ponudio je Dalmatinac Toni i osvojio nesvakidašnji poklon pa će nekoliko gigantskih žohara, ukoliko dobitnik ne organizira prijevoz, uskoro busom otputovati za Split. Zbog velikog interesa, iz Insektarija su poručili kako će uskoro ponoviti nagradnu igru. Bliži se Valentinovo pa su divovski žohari idealnan poklon za odvažne ljubitlje insekata. Sličnu akciju za Valentinovo organizirao je nedavno s velikim uspjehom ZOO vrt u Bronxu. Povodom dana zaljubljenih lani ste madagaskarskom siktajućem žoharu, bliskom rođaku ovih divovskih, mogli nadjenuti ime prema svojoj boljoj polovici. 

Divovski žohari koje uzgajaju u Insektariju dugački su oko devet centimetara, teže devet grama i psojeduju par diskretnih krila, no ne lete u pravom smislu. Za nastambu im je dovoljna mala kutija s tresetom i/ili granjem, komadić voća i proteini u raznim oblicima. Ne vole sunce i svjetlost, no veliki su obožavatelji mačje suhe hrane. 

-Žohari su divni ljubimci. Svaki od njih ima svoj karakter i jako su društveni. Obožavaju puziti po meni i dodirivati me ticalima, a i sviđa im se kad ih mazim po leđima, baš kao i macama i psima - ispričao je jedan Zagrepčanin koji je nedavno također na poklon dobio žohare iz zagrebačkog Insektarija. 

Komentara 7

ZE
ZedR
18:46 05.02.2022.

Jel jednako hrskajubko i ovi naši kad ih se nagazi?

Avatar Apsalar
Apsalar
18:00 05.02.2022.

Cool. Ma ne bih hvala.... a i niste napisali što s razmnožavanjem i kud s njima...

PE
Pericabad
17:16 05.02.2022.

Odvratno. Kao da nema dovoljno problema sa zoharima, vi ih jos i uzgajate

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije