Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podsljeme

Na mjestu 'ukletog' sanatorija Brestovac Bandić kani graditi stanicu sljemenske žičare

Napušteni sanatorij Brestovac
Foto: Robert Belošević/Pixsell
1/3
06.12.2019.
u 06:37

U Brestovcu sada nema ničega osim ruševina i, po nekima, duhova. Neki sumnjaju da Bandić ima svoje planove za to vrijedno zemljište

Sad već bivši ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak doc. Boro Nogalo kazao je da su ga smijenili zbog utjecaja moćnih interesnih skupina koje se žele dočepati projekta vrijednog 60 milijuna eura, ali i vrijednih 80 tisuća kvadrata zemljišta u podsljemenskoj zoni, uključujući i Brestovac, kojima je vlasnica bolnica Srebrnjak. Doc. Nogalo poručio je da nije pristao ni na kakve kombinacije zbog čega su, kako je kazao, na brzinu izmislili njegovu smjenu. Projekt od 60 milijuna eura koji navodi doc. Nogalo jest gradnja Dječjeg centra kompetencije u translacijskoj medicini (CCTM) koji se sufinancira iz fondova EU. Prof. Mirjana Turkalj, zamjenica dojučerašnjeg ravnatelja doc. Nogala, jučer je kazala da će taj projekt bez njega biti prilično izložen vjetrometini i ljudima koji ne žele da se provede na transparentan način.

Poslušno izvršavanje

– Gradski ured za nabavu htio je preuzeti projekt. Čini se da hoće preuzeti cijelu priču i ugroziti projekt – izjavila je prof. Turkalj. Dječja bolnica Srebrnjak vlasnica je i 80.000 četvornih metara zemljišta u zagrebačkoj podsljemenskoj zoni na kojem su ostaci i nekadašnjeg lječilišta Brestovac čije su zgrade sada u derutnom stanju. U bolnici smatraju da i s tim kapitalom netko ima planove.

– Imali smo ideju dovesti staro lječilište u funkciju, ponovno ga upogoniti i aplicirali smo na brownfield investiciju, no to je zaustavljeno. Vjerojatno se želi i to vlasništvo ove bolnice svesti pod kontrolu, a ravnatelj se očito nije uklapao u poslušno izvršavanje – rekla je prof. Turkalj. Brestovac je bio lječilište, odnosno sanatorij za oboljele od tuberkuloze. Otvoreno je 1909., a zatvoreno 1968. otkad je napušteno i propada. U nekoliko navrata govorilo se sanaciji tog sanatorija pa se tako spominjalo njegovo pretvaranje u dom za umirovljenike. No od toga nikad nije bilo ništa. Gradnju sanatorija inicirao je, kako se navodi na medvednica.info, liječnik, književnik, novinar te dobrotvor Milivoj Dežman. Motiv mu je bila ljubav prema zagrebačkoj ljepotici i glumici Ljerki pl. Šram koja je bolovala od tuberkuloze. Ona je i umrla Dežmanu na rukama u tom sanatoriju. U Brestovcu se prije Prvog svjetskog rata liječio i pisac August Cesarec. Za Drugog svjetskog rata Brestovac je služio kao bolnica za njemačke vojnike, ustaše i domobrane. Ondje se 1945. dogodio pokolj, kad su partizani pacijente odvezli na obližnje stratiše Obernjak i pogubili ih. Brestovac je stoga poznat i kao ukleto mjesto.

Zbog sumnji prijava DORH-u

A upravo na tom mjestu zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odlučio je sagraditi međupostaju sljemenske žičare iako to poskupljuje cijeli projekt i iako u Brestovcu sada nema ničega osim ruševina i, po nekima, duhova. Stoga to u nekima budi sumnju da Bandić ima svoje planove za to vrijedno zemljište. A zbog sumnje u kriminalno mešetarenje oko atraktivnog zemljišta na kojem je sanatorij Brestovac, Zeleni odred – forum braniteljske udruge VIDRA podnio je lani prijavu DORH-u i pučkoj pravobraniteljici. U Zelenom odredu tvrde da su pregledom dostupnih zemljišnih knjiga uočili vrlo dinamičnu parcelizaciju na toj lokaciji. U Uredu pučke pravobraniteljice Lore Vidović kazali su nam da je o svim navodima iz pritužbe Zelenog odreda kojima se upozorava na moguće postojanje kaznenog djela pučka pravobraniteljica u skladu sa zakonskim ovlastima obavijestila i proslijedila dokumentaciju DORH-u na nadležno postupanje te da čekaju odgovor. Iz Državnog odvjetništva do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor.

Pogledajte video s proslave Bandićevog rođendana:

Komentara 29

DO
doktorica
07:43 06.12.2019.

ni 100godina neće biti dovoljno da se popravi ono što je devastirano zahvaljujući ovom liku

2U
2u8
07:47 06.12.2019.

1. Umre li Bandic Milentije, prirodnom smrcu to ce biti neoboriv dokaz da Boga nema 2. Pocetak spasa za Hrvatsku je donosenje zakona o ukidanju zakona o dvojnom drzavljanstvu

Avatar jumanji
jumanji
08:19 06.12.2019.

Bandić ne kani graditi ništa, jedino ako plati iz svoga džepa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije