Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Život

Na misi na engleskom pjevaju i Peruanke, Južnokorejka, Francuz...

Bogoslužja za strance održavaju se svake nedjelje u crkvi svetog Blaža, a prati ih internacionalni zbor
05. studenoga 2019. u 22:30 3 komentara 672 prikaza
Crkva svetog Blaža
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Prije nekoliko godina u Zagreb su došle iz Lime kako bi naučile hrvatski jezik. Dvije Peruanke i rođakinje stigle su kao stipendistice programa učenja jezika za iseljene Hrvate i njihove potomke Croaticum. Iako porijeklom Hrvatice, na hrvatskom su znale tek brojiti do pet, no i jezik i način života toliko su im se svidjeli da su ovdje odlučile i ostati.

Radovi na rekonstrukciji remetinečkog rotora I TRI MAKETE ZA 227.000 KN Jeste li spremni za ovo? Grad će tiskati majice i plakate s novim rotorom. Za milijun kuna

Pozivaju da se priključite

Želeći nastaviti katolički način života koji su vodile u Peruu, s vremenom su Fiorella Guadalupe Valdivia Grubišić i Dragitza Raštegorac Grubišić pronašle put do velečasnog Anđelka Kataneca, glavnog povjerenika za Pastoral migranata i turista, koji je prije nekoliko godina formirala Zagrebačka nadbiskupija. Pastoral su osnovali prateći razvoj turizma u glavnom gradu, a istovremeno je počeo i migrantski val, pa je vlč. Katanec u sklopu redovnih aktivnosti pokrenuo i mjesečne susrete, hodočašća i povremene mise za strance, uključujući studente koji privremeno borave u Zagrebu, ali se nisu uspjeli uklopiti u župne zajednice na čijem području žive upravo zbog nepoznavanja hrvatskog jezika.

Već tada upoznao se s dvjema rođakinjama pa je, sasvim logično, kad je odlučio mise na engleskom organizirati redovito, njih nazvao ne bi li mu pomogle u organizaciji. A s obzirom na to da znaju i obožavaju pjevati, zaključili su da bi bilo najbolje da budu dio međunarodnog zbora. U njemu su, uz Hrvate, i Južnokorejka te Francuz, a zajedno su pred publikom zapjevali prekjučer u crkvi sv. Blaža u Deželićevoj, na prvoj misi na engleskom jeziku koja će se redovito održavati svake nedjelje do kraja godine u 12.30 sati.

– Nakon mise okupili smo se na druženju, a tako će biti svake nedjelje, poanta je da se svi malo bolje upoznamo – govori Fiorella Guadalupe Valdivia Grubišić, dok vlč. Katanec dodaje da planiraju ubuduće da članovi zbora pjevaju pjesme iz svoje matične zemlje.

Romske obitelji, stanovnici Novog Petruševca PETRUŠEVEC Dolazak Roma obilježio je niz prosvjeda, provjerili smo kakva je situacija četiri mjeseca kasnije

– Ujedno će ljudi koji dolaze i sudjelovanjem i čitanjem na misama pokazati svoju kulturu i udružiti se u svetu misu koja će doista biti katoličkoga karaktera jer katolički znači univerzalan – govori vlč. Katanec, dodajući da se zboru mogu priključiti svi zainteresirani.

Nadilazi se jezična barijera

Na ideju za redovne mise na engleskom jeziku došao je potaknut stalnim upitima stranaca.

– Gotovo svaki tjedan netko je došao u katedralu raspitivati se o misi na engleskom. U katedrali je to bilo prilično teško organizirati pa smo razmišljali koje druge crkve bi dolazile u obzir i na kraju se odlučili za crkvu svetoga Blaža jer se lako može naći. Nalazi se dvije tramvajske stanice od glavnog trga – govori velečasni, dodajući da su plakate i prospekte sa svim osnovnim informacija dostavili i u zagrebačku Turističku zajednicu i u neke crkve u centru grada, a jedan će izvijestiti i na katedralu. Zbor će, pak, imati probe jednom tjedno i sat vremena prije početka misa u crkvi sv. Blaža, a trenutačno ih je tek šestoro.

– Već pripremamo neke božićne pjesme na španjolskom – govore rođakinje.

Na prvoj misi bilo je 50-ak okupljenih, no dolaskom adventa u Zagrebu, kaže velečasni Katanec, očekuju da će biti puno više stranih vjernika koji se mogu uključiti na hrvatsku misu, no sad imaju i drugu opciju, čime će se nadići jezična barijera i izraziti dobrodošlica na njihovu jeziku.

VELIKA TUGA
Preminuo Damir iz ŽNV: Bio je samohrani otac koji je prije 14 godina postao udovac
Konzum
NOVO NORMALNO
Mijenjanje navika? Kako je nemoguće postalo moguće
  • branimir.bauer.9:

    Welcome! Welcome! I wish you to feel in Zagreb as well as you would feel in your country. For Christmas you can prepare same of beautiful Croatian Christmas songs as Radujte se narodi, O betleme grade slavni... Have a nice ... prikaži još!e and successful stay in Croatia,

  • Učitelj:

    A jel pjevaju i jezuiti sa svojim mujama?