Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kasno "pale"

Na Markovu trgu stavili repliku lampe, uklonili je za 20 dana

markov trg
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
15.11.2013.
u 11:20

Postavljanje replike počelo 21. 10., 13. 11. radnici Gradske plinare ponovno su razmontirali lampu, a 14. 11. ostalo je samo postolje. Kada će lampa natrag, ne zna se. Pogreška u izradi postolja navodno je razlog što je više nema.

Na plinske lampe na Markovu trgu, čini se, još ćemo čekati da se upale. Iako je postavljanje replike lampe počelo još u listopadu, nakon što je kratko stajala uspravno, uklonjena je s trga, pa je tako ispred crkve svetog Marka ostalo samo postolje.

– To je replika originalne lampe kakve trebaju biti postavljene na trgu. Za sve je zadužen Zavod za zaštitu spomenika koji vodi projekt. Ne znamo kada će točno lampe biti postavljene, no nadamo se da će to biti uskoro – kazao je Davor Šestan iz Gradske plinare koja je izvođač radova.

Zašto je lampa maknuta s trga, iz Zavoda nisu odgovorili. Navodno je riječ o pogreški u izradi postolja, pa zato lampe nisu mogle biti postavljene. Inače, već dulje vrijeme postoji inicijativa da se obnovi javna plinska rasvjeta u Zagrebu, kakvu imaju još samo dva grada u Europi. Prva javna svjetiljka na Gornjem gradu postavljena je u 17. stoljeću iznad ulaznih vrata Gradske vijećnice na Griču. Oko 1750. godine Gornji grad već je imao kompletnu javnu rasvjetu koja se sastojala od sedam uljanica. Kasnije se rasvjeta proširila i na Strossmayerove stube, palaču Dverce, crkvu svete Katarine... Na Markovu trgu bile su postavljene dvije specijalne lampe.

Ključne riječi

Komentara 6

MI
Milkica
18:27 15.11.2013.

Kod nas nitko nikad ne odgovara kad nešto zezne. Nitko nikad ni za što nije kriv. Jedino tete u Konzumu od svoje plaće nadoknađuju kad im netko nešto mazne u dućanu, a za što one stvarno nisu krive.

Avatar gladnijura
gladnijura
12:13 15.11.2013.

Dajte ljudi nemojte biti smiješni. Rođen sam i odrastao u dijelu grada (Opatovina) gdje su te plinske lampe bile dio našeg života. Palilac je svaki dan u večernjim satima dolazio paliti lampe (takve su lampe imale koćarice na Jadranu saa Bunzenovim mrežicama sada su vjerojatno zamijenjene sa ledicama), a jutrom je dolazio iste gasiti. Danas bih bio jako sretan ako bi takove lampe zamijenili replikama koje bi se uključivale jednostavno promjenom dana i noći.

LU
lutomirski
14:46 15.11.2013.

ako je to istina, da imaju samo 2 grada u Evropi, onda to treba njegovati, ja znam i cuo sam da se vani prica kako se te lampe manualno pale, to bi bila turisticka jedinstvena fora koju treba odrzati aa i radno mjesto, u Svicarskoj u Zuerich ima jedan sat koji svakoga sata odkucava par minuta melodije, rulje se skuplja kao mutava, tako bi se i Zagrebu skupljali kad bi se telampe dalje manualno palile....to je brand , kojega vi uvijek spominjete...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije