Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Na Kajzerici u rujnu napokon novi vrtić i 4. gimnazija

Dogradnjom škole u Brestju sve će škole imati nastavu u dvije smjene.
11. siječnja 2014. u 10:12 1 komentara 7763 prikaza
škola
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Učenici Osnovne škole Pavleka Miškine, koji su trenutačno zbog obnove raseljeni na tri lokacije, u rujnu će ući u obnovljene učionice i novu sportsku dvoranu. Iako velika obnova škole na Svetom Duhu nije bila u planu, zbog urušavanja prilikom dogradnje postala je prioritet pa će se u sanaciju i dogradnju uložiti 20 milijuna kuna.

Radovi i u Odri

– Radovi idu prema planu, a pomogla je i topla zima bez kiše. Završetak se očekuje do ljeta – kazala je ravnateljica Vesna Vrbanović Jančić. Dodala je da je škola građena 1895. godine, a da su djeca koristila malu dvoranu dograđenu 1925.

– Obnovit će se sve učionice, a bit će i dograđenih pa će učenici moći na nastavu u dvije smjene – istaknula je ravnateljica. Osim škole na Svetom Duhu, još veća investicija je gradnja kompleksa osnovne i srednje škole te dječjeg vrtića na Kajzerici. Projekt je vrijedan 85 milijuna kuna, a ove godine bit će završen dječji vrtić i srednja škola u koju će se preseliti jedna od zagrebačkih gimnazija.

– Još nije donesena odluka koja će se gimnazija ovamo preseliti, no najvjerojatnije će to biti Četvrta – kazao je Ivica Lovrić, pročelnik za obrazovanje. I gimnazija i osnovna škola moći će primiti po 640 učenika koji će se zajedno koristiti trodijelnom sportskom dvoranom. Osim investicije na Kajzerici, Lovrić je kazao da će se novac uložiti i u brojne druge projekte. Tako će se za osnovnu školu u Ivanjoj Reki izraditi projektna dokumentacija za gradnju škole i dvorane za 720 učenika.

kajzerica “Kineska četvrt” Ovako će izgledati nova Kajzerica: obrtnički centar, vrtić, škola...

– Za školu u Odri planiramo izraditi projektnu dokumentaciju i započeti rekonstrukciju i nadogradnju u vrijednosti 10 milijuna kuna, a obnovit će se i škola Centra za autizam – istaknuo je Lovrić.

Proširena OŠ Brestje

U 2014. izdvojeno je, uključujući Kajzericu i školu P. Miškine, ukupno 98 milijuna kuna pa je osiguran i novac za projektnu dokumentaciju za gradnju sportske dvorane za školu u Granešini kao i za gradnju zamjenskog objekta škole dr. Vinka Žganca. Izradit će se i plan za dogradnju područnog objekta OŠ Kustošija u Kustošijanskoj za još 480 učenika. Za vrtiće je u 2014. osigurano 26 milijuna kuna, od čega najveći dio za Kajzericu. Za još 3,5 milijuna kuna obnovit će se krovišta vrtića u Gajnicama – Peruanska, u Travnom – Kopernikova, Božidara Magovca te Poletarac.

– U ovoj godini dosta se novca ulaže u objekte školstva, ali ništa manji planovi neće biti i sljedećih godina. Dogradnjom škole u Brestju i posljednja zagrebačka osnovna škola moći će održavati nastavu u dvije smjene – kazao je Lovrić te dodao da se nastava u tri smjene prije četiri godine održavala u 24 škole.

Zgrada XII. gimnazije 
i dvorana za klizanje

I učenici XII. gimnazije konačno bi mogli dobiti pristojne učionice, svaki svoju klupu, a profesori zbornicu u kojoj bi imali gdje sjediti. Gradnja škole koja prostorije dijeli još s tri, a ukupno je u jednoj zgradi više od tisuću učenika, trebala bi početi 2015. godine.

Grad Zagreb napokon je raspisao natječaj za idejno urbanističko rješenje projekta “Međugorska” u Dubravi, a u koji bi se trebalo smjestiti oko 480 učenika. Objekt bi imao dvoranu za tjelesni s potrebnim prostorima, a u drugoj fazi sagradila bi se dvorana za klizanje s pripadajućim vanjskim prostorima površine 7800 metara četvornih. Na parceli će se osigurati i 130 parkirnih ili garažnih mjesta te pet mjesta za autobuse za učenike, a lokacija na kojoj se škola gradi povezana je i s tramvajskom mrežom koja prolazi Av. Dubrava. Koliko će Grad platiti gradnju ovog objekta vjerojatno će biti poznatije u proračunu za 2015. godinu. Dokumentacija izrade projekta koštat će 220 tisuća kuna. (dik/VLM)

VIŠE JE MANJE
Torbice kao izraz stila – ove sezone u modi su upečatljivi komadi

A1 izdvaja za Vas

  • Milkica:

    A kada će Lenucijeva potkova biti vraćena u prvobitno stanje, i sve ono što je uništeno da bi ta djeca sigurno stigla u prostorije škole stranih jezika u Vodnikovoj? Ne bi li trebalo ispitati tko je odobrio uništenje cijelog jednog ... prikaži još! travnjaka (a nikad više od jednog autobusa ne stoji na stajališu) i to je odobrio betoniranje postolja za nadstrešnicu (u koju se i tako ne mogu nagurati sva djeca koja stanu u jedan autobus). Bezvlađe samo takvo.