Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Djeluj sada!"

Na besplatnim pregledima madeža otkrivena 22 suspektna melanoma

Foto: Djeluj sada!
1/7
27.05.2019.
u 15:55

Građani kod kojih postoji sumnja na zloćudne tumore kože odmah su upućeni na daljnju obradu i liječenje

Tijekom akcije preventivnih pregleda madeža naziva “Djeluj sada!“ jučer je na Jarunu pregledano 1.128 Zagrepčana.

Kod njih 171 otkriven je zloćudni tumor kože, od čega je postavljena sumnja na 22 melanoma te oko 149 ostalih zloćudnih tumora kože, što je 20 posto od ukupnog broja pregledanih građana. Građani kod kojih postoji sumnja na zloćudne tumore kože odmah su upućeni na daljnju obradu i liječenje, s naznakom žurnosti za one kod kojih je postavljena sumnja na melanom. Uspoređujući rezultate iz 2017. godine s 2018. i 2019. godinom porast je gotovo dvostruko veći. Naime, 2017. godine na uzorku od 1.207 građana otkriveno je 10 melanoma.

Grad Zagreb u kontinuitetu od 12 godina osigurava financijska sredstva za provedbu ovog projekta, kao i konkretno mjesto gdje se preventivni pregledi i edukacije građana mogu provoditi u skupini respektabilnih dermatologa i onkologa. U tu svrhu Grad Zagreb udijelio je i prostor za rad Udruzi za prevenciju zloćudnih tumora kože "Zdravi pod suncem" - istaknula je doc. dr. sc. Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba. Predsjednica udruge  "Zdravi pod suncem" prim. Sanja Poduje, dr. med. istaknula je da se na prvom mjestu treba izbjegavati direktno izlaganje UV zrakama ljeti između 10 i 17 sati, kada je sunčevo zračenje najjače.

- Opekline možemo zadobiti već nakon nekoliko minuta sunčanja. Boravak u hladu, nošenje kapa i šešira sa širokim obodom te naočala s UV filterima i odjeće dugih rukava idući su korak u pravilnoj zaštiti. Iako tamnija odjeća bolje odbija UV zrake, ljeti zbog topline preferiramo svjetlije boje, ali onda biramo tkanine s gušćim tkanjem. Danas postoji i odjeća koja je tkana od vlakana koja su impregnirana foto-zaštitnim sredstvima. Takvi odjevni predmeti na sebi imaju oznaku UPF - istaknula je Sanja Poduje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije